Treinenloop na overlast kort stilgelegd

Tussen Hoorn en Enkhuizen hebben gisteravond geen treinen gereden doordat jongeren op dat traject overlast veroorzaakten. Treinpersoneel van NS Reizigers legde in verband met de overlast – verbaal geweld en pesterijen – het werk na half elf neer.

Een woordvoerder van NS Reizigers zegt dat het gaat om een groep van 20 tot 25 hangjongeren die de overlast hebben veroorzaakt. De Spoorwegen hebben bussen ingezet om de reizigers verder te vervoeren.

Op de lijn Hoorn-Enkhuizen is al enige tijd sprake van overlast van groepen jongeren die het leven van treinpersoneel zuur maken, aldus de woordvoerder van NS. Het gaat daarbij met name om ongeregeldheden in het weekend. De overlast bestaat voornamelijk ,,uit bedreigingen, pesten, schelden, spugen en vormen van treiterij''. Vooral op station Enkhuizen, een eindstation, doen zich de problemen voor. Niet alleen NS-personeel maar ook reizigers en passanten worden lastiggevallen, aldus de NS-woordvoerder.

De Spoorwegen hebben naar aanleiding daarvan al de nodige maatregelen genomen en afspraken gemaakt met de politie en het Korps Landelijke Politiediensten, waaronder de spoorwegpolitie valt. Zo zijn er ad hoc extra surveillances ingesteld, maar die bleken vooralsnog onvoldoende. Vanaf vandaag rijden er controleteams van zes tot acht man mee op de treinen.

Vandaag vindt verder overleg plaats over hoe de problemen aan te pakken. NS wil overleg met de gemeente Enkuizen. ,,Het is een openbare ordeprobleem dus we willen dat de gemeente de kwestie gaat aanpakken'', aldus de woordvoerder. ,,Deze zaak sleept al te lang voort.''

Voor een aantal machinisten en conducteurs was de maat zondagavond vol. De NS-woordvoerder noemde het ,,uitermate treurig'' dat het zo ver heeft moeten komen. Het treinverkeer is vanmorgen bij het begin van de dienstregeling hervat.