Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Oh oh Den Haag. Politici en deskundigen discussiëren met burgers in Zwolle over betaalbare koopwoningen en de lange wachtlijsten voor huurwoningen. Ned.2, 19.30-20.30u.

Bevrijdingsdag 2003. Samenvatting van de viering van de Nationale Bevrijdingsdag en het bevrijdingsconcert door het Radio Symfonie Orkest met een optreden van violiste Janine Jansen. Op het programma staan o.a. werken van Tchaikovsky, Katsjatoerian en Saint-Saëns. Ned.2, 20.30-22.15u.

Nieuws aan tafel. PvdA-politica Fatima Elatik, deejay Erik de Zwart en oud-presentator Aad van den Heuvel discussiëren over Pim Fortuyn, de pensioenleeftijd en de kabeldoorgifte van CNN en Veronica. RTL5, 21.30-22.30u.

Netwerk. Portret van de 88-jarige joodse Letty Ben Heled, van wie de afgelopen week het boek Gesprekken met mijzelf in Auschwitz verscheen. Zij was lid van een Nederlandse verzetsgroep, maar werd opgepakt en op transport gezet naar concentratiekamp Auschwitz. Ze overleefde de verschrikkingen en woont inmiddels al jaren in Israël. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Strafrechtadvocaat Theo Hiddema over het vonnis tegen Volkert van der G. en een reportage over wat de plaatsing van verstandelijk gehandicapten op normale basisscholen voor die kinderen zelf betekent. Ned.3, 22.20-23.15u.

Barend & Van Dorp. Gasten: Zanger Marco Borsato over zijn werk voor hulporganisatie Warchild en kunstenaar Aat Veldhoen. RTL4, 22.30-23.30u.

DOCUMENTAIRE

Dokument: Tussen hemel en hel. Zie tv-vooraf. Ned.1, 22.58-23.50u.

AMUSEMENT

Je echte leeftijd. Eerste aflevering van een 7-delige serie over leeftijdsbeleving en leeftijd. Naar Amerikaans voorbeeld praten bekende Nederlanders over thema's als algemene gezondheid, medisch verleden, medicijngebruik, lifestyle, stress en sociale omgeving, voeding en sport. RTL4, 21.30-22.30u.

FILM

Small Soldiers (Joe Dante, 1998, VS). Mengsel van ouderwetse stop-motion-animatie, moderne computeranimatie en doodgewone live action biedt charmante variatie op Disney's Toy Story. Speelgoedmariniers (o.l.v. de stem van Tommy Lee Jones) en kwaadaardige Barbie-klonen maken amok in speelgoedwinkels en kinderkamers. BBC1, 19.20-21.00u.

.The Longest Day (Ken Annakin, Andrew Marton & Bernhard Wicki, 1962, VS). Vermaarde, door Darryl F. Zanuck geproduceerde, grootscheepse oorlogsfilm reconstrueert Normandische landing van de geallieerden. All-star cast: John Wayne, Robert Mitchum, Henry Fonda, Robert Ryan, Rod Steiger etc. SBS6, 20.30-0.25u., met reclame en Hart van Nederland.

Don't Tell Mom the Babysitter's Dead (Stephen Herek, 1991, VS). Televisiesterretje Christina Applegate (uit Married with Children) mag schitteren in kletsfilmpje over vijf ketende broers en zusters, van wie de moeder twee maanden weg is en de oppas na één dag overlijdt. V8, 20.30-22.25u., met reclame.

La blue des villes (Stéphane Brizé, 1999, Frankrijk). Tragikomedie over ongelukkige, kleinsteedse verkeersagente (Florence Vignon) die droom koestert over zangcarrière in Parijs. TV5, 22.25-24.00u.

.Die Unberührbare (Oskar Roehler, 2000, Duitsland). Moedig en interessant werkstuk van Roehler over zijn moeder, de Westduitse saloncommuniste Gisela Elsner (1937-1992), die uiteindelijk van de vierde etage sprong omdat er in het herenigde Duitsland geen plaats meer voor haar was. ZDF, 0.10-1.50u., zwart-wit.

.Play Misty for Me (Clint Eastwood, 1971, VS). Verdienstelijk regiedebuut van Eastwood is psychologische thriller over diskjockey (Eastwood) die kennis krijgt aan een moorddadig psychotische luisteraar (Jessica Walter) die telkens hetzelfde verzoeknummer indient. BBC1, 0.35-2.20u.

RADIO

Kunststof. Francine Houben, hoogleraar `mobiliteitsesthetiek' vertelt over de lelijkheid van Nederlandse snelwegen, het architectenbureau Mecanoo en de eerste Architectuur Biënnale die woensdag begint. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van galeriehouder Leo van Heijningen in Den Haag vertelt publicist Arnold Heumakers over het boek Strohonden van de Engelse politieke filosoof John Gray. Na elven praat slavist en vertaler Hans Boland over zijn werkplek. Tegen middernacht een beurspraatje uit 1939. 747AM, 22.02-24.00u.