Sluipschutter spreekt met goals

Roy Makaay voert zowel de topscorerslijst van Spanje als die van Europa aan. De 28-jarige spits van het Spaanse Deportivo La Coruña blijft desondanks een nuchtere Gelderlander. ,,Ik ben niet iemand die steeds van de daken roept hoe goed hij wel niet is. De cijfers liggen er toch?''

Met drie treffers haalde Roy Makaay gisteravond op indrukwekkende wijze zijn gram op de clubleiding van Deportivo La Coruña. Het tweede doelpunt van de 28-jarige sluipschutter tegen het nietige Recreativo Huelva was zo wonderschoon dat zelfs voorzitter Lendoiro het niet kon nalaten om staand te applaudisseren voor de spits met wie hij in onmin leeft. Opnieuw bewees de bescheiden Makaay zijn klasse niet met woorden, maar met daden voor de volksclub uit Galicië.

De geboren Gelderlander die via de pupillen van Woezik, de profs van Vitesse en Tenerife in 1999 bij Deportivo terecht kwam, is in vier jaar tijd van een anti-held uitgegroeid tot superster. Makaay voert met zijn 27 competitietreffers niet alleen de topscorerslijst van Spanje aan, hij is sinds gisteren ook de aanvoerder van het klassement om de Gouden Schoen. In de strijd om de prijs voor de topschutter van Europa laat hij collega-aanvallers als Ruud van Nistelrooy, Christian Vieri en Mateja Kezman op ruime achterstand.

De supporters van `SuperDepor' lopen weg met de Nederlandse spits die dit seizoen uit de schaduw trad van de populaire Diego Tristán. Sinds de goaltjesdief in oktober vorig jaar Bayern München eigenhandig met drie treffers de das om deed, is het shirt met rugnummer zeven het meest gewilde item in de supporterswinkel van de volksclub uit havenstad La Coruña. Alberto Luque noemde zijn ploeggenoot Makaay onlangs nog ,,de beste aanvaller van Europa''. En Bayern München-coach Ottmar Hitzfeld stelde onomwonden vast dat Makaay ,,een interessante speler'' voor de Duitse kampioen zou zijn. ,,Als er een mogelijkheid is om hem te contracteren, horen we bij de geïnteresseerde clubs'', sprak de trainer van de Beierse topclub vorige week.

Makaay zelf blijft nuchter onder alle aandacht voor zijn persoon. ,,Ik ben niet iemand die steeds van de daken roept hoe goed hij wel niet is. De cijfers liggen er toch? Ik denk dat de voetbalkenners wel in kunnen schatten wat dat waard is.''

De in het Gelderse Wijchen geboren voetballer voelt zich in ieder geval onvoldoende gewaardeerd door de clubleiding van Deportivo La Coruña. De afgelopen jaren wachtte Makaay tevergeefs op een sterk verbeterd contract waarin zijn salaris gelijk zou worden getrokken met dat van de grootverdieners binnen de club. Tot zijn teleurstelling en verbijstering bleef een aanbod uit. Verleden week was het geduld van de bescheiden Makaay definitief op. Ook al komt Deportivo-voorzitter Lendoiro met een zeer lucratief voorstel, dan nog zal de voetballer die ooit een contract van Ajax naast zich neerlegde daar niet meer op in gaan, liet hij optekenen in Spaanse kranten.

In de lobby van Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk legde Makaay aan de vooravond van de interland tegen Portugal zorgvuldig zijn besluit uit. ,,Ik heb de beslissing om mijn contract bij Deportivo niet meer te verlengen niet op één dag genomen. Dat speelt al heel lang. Maar toen de voorzitter onlangs naar buiten toe liet weten dat we in onderhandeling zijn, heb ik besloten dat ik een knoop moest doorhakken. De club heeft in het verleden vaak de kans gehad om me een aanbieding te doen. Ik had me daarvoor genoeg bewezen. Nu ik topscorer ben, ben ik opeens wel interessant. Maar nu is het dus wat mij betreft te laat. Het is een gesloten boek. Als ik zoiets zeg weten de mensen die mij een beetje kennen dat ik daar niet snel op terug zal komen. Nog een paar wedstrijden met Deportivo en dan zien we wel wat er gebeurt.''

Makaay, die volgens zijn huidige contract nog tot medio 2005 aan Deportivo La Coruña is verbonden, heeft nog geen idee waar hij volgend seizoen zal spelen. ,,Als er iets interessants komt wil ik hier wel weg'', stelde Makaay resoluut vast. ,,Mijn voorkeur gaat uit naar Spanje of Engeland. Maar als je hoort dat een club als Bayern je naam noemt, is dat natuurlijk ook wel erg mooi. Dat is toch één van de beste clubs in Europa. Voorlopig houd ik me alleen met voetbal bezig en doet Rob Jansen de zaken. Het is nu aan de club om te zeggen wat ze met me wil.''

De voorzitter van Deportivo liet afgelopen week weten niet erg onder de indruk te zijn van de woorden van de spits die ooit voor zeven miljoen euro werd gekocht van Tenerife. ,,Op dit moment is er geen enkel bod gedaan op onze spelers. En ik denk ook niet dat dat nog voor de hand ligt als je bedenkt in wat voor situatie het voetbal zich bevindt'', meent Lendoiro. ,,Voor juli zal er sowieso geen overeenkomst worden gesloten. Er valt nu ook nergens over te praten.''

Makaay heeft de afgelopen jaren door zijn talloze treffers een plaats verdiend in het rijtje Deportivo-helden Flávio Conceiçao, Hadji, Luizo, Manjarín, Martín Vázquez, Pauleta, Rivaldo en Bebeto. Vooral met de laatste wordt Makaay in de Spaanse stad meer dan eens vergeleken. Bijna dagelijks worden de doelpuntenrecords van de Nederlander vergeleken met die van de Braziliaan die in het verleden de topscorer van de Blanquiazules was. Wat betreft uitstraling zal Makaay het altijd moeten afleggen tegen de kleine Bebeto, maar als louter naar de cijfers wordt gekeken steekt hij hem zeker naar de kroon.

,,Ach, iedereen in La Coruña zal altijd worden vergeleken met Bebeto'', verzucht Makaay. ,,Bebeto is hier een begrip. Of ik dat hier nu ook ben weet ik niet. Ik weet wel dat ik inmiddels meer Europese doelpunten voor Deportivo heb gemaakt en als het gaat om het aantal treffers in de competitie nader ik hem ook. Die Spaanse sportkrantjes zijn de hele week bezig met allerlei records. Ik houd dat zelf allemaal niet zo bij.''

Bijna dagelijks wordt Makaay gevraagd hoeveel doelpunten hij dit seizoen denkt te gaan maken. Makaay: ,,Ik doe nog mee om twee individuele prijzen. In Spanje wordt een spits afgerekend op zijn doelpunten. Meer niet. Slechts het resultaat telt. In Nederland is dat vaak anders. Het is typisch Nederlands om na zo'n wedstrijd van Oranje tegen Moldavië lang na te zeiken. Als je in Spanje wint hoor je nooit iemand klagen.''

Makaay wordt in Deportivo door de supporters op handen gedragen, maar in Nederland is hij nooit uit de schaduw gekomen van zijn landgenoten Patrick Kluivert en Van Nistelrooy. Afgelopen woensdag mocht hij tegen Portugal in de punt van de aanval van Oranje de plaats innemen van de geblesseerde Van Nistelrooy. Makaay, die tot dusver pas twee keer wist te scoren voor het Nederlands elftal, haalde net aan een voldoende. ,,De momentenvoetballer'', zoals bondscoach Dick Advocaat hem noemde, viel vooral op met een prachtig hakje op de scorende Kluivert. Maar een stempel op de wedstrijd drukken kon hij in zijn 23ste interland echter niet.

Willem van Hanegem vroeg zich gisteravond voor de camera's van Canal+ hardop af of de spits zich niet wat meer zou moeten laten gelden. Volgens de assistent-bondscoach keek Makaay in het verleden bij Oranje te veel op tegen het topduo Kluivert/Van Nistelrooy. Makaay komt alleen in aanmerking voor een basisplaats in het Nederlands elftal als hij doet waar hij het beste in is: scoren, scoren, scoren.