SARS-virus overleeft etmaal

Het SARS-virus kan een etmaal overleven op plastic oppervlakken bij kamertemperatuur. Dat blijkt uit experimenten van virusonderzoekers uit Duitsland en Hongkong. Ook overleeft het virus tot vier dagen in diarree. Deze overlevingstijden kunnen verklaren waarom soms mensen SARS hebben gekregen zonder direct contact te hebben gehad met SARS-patiënten.

Het SARS-virus wordt overigens vernietigd door de gebruikelijke desinfecterende middelen, zoals bleekwater en oplossingen van aceton, alcohol en formaldehyde.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft afgelopen weekend overlevingstijden van het virus in uitwerpselen, in warmte en koude en in ontsmettingsmiddelen op internet gepubliceerd. Het virus wijkt daarin, volgens virologen, nauwelijks af van de overlevingstijden van verwante virussen.

SARS-onderzoeker Klaus Stohr van de WHO liet er tegenover verschillende persbureaus ook geen twijfel over bestaan dat het inademen van uitgeniesde en -gehoeste snotdruppeltjes de belangrijkste infectieroute van het virus is.

Het verschil in overlevingstijd in normale feces en in diarree heeft met de zuurgraad te maken. Diarree is minder zuur dan ontlasting van normale consistentie. De uitwerpselen van de ongeveer tien procent van de SARS-patiënten die ook diarree hebben zijn dus veel riskanter voor de verzorgers dan de feces van patiënten met normale ontlasting.

De grote SARS-uitbraak onder bewoners van het flatgebouw Amoy Garden in Hongkong is waarschijnlijk veroorzaakt door een patiënt die zijn broer in het gebouw bezocht. De patiënt had diarree en is er naar de wc geweest. In de rioleringsbuis is een scheurtje gevonden, waaruit de besmette ontlasting waarschijnlijk in aerosolvorm is verspreid. De hoeveelheid virus die iemand binnen moet krijgen om ziek te worden is echter nog onbekend, zei Stohr.

Het wereldwijd geregistreerde aantal SARS-patiënten is inmiddels toegenomen tot meer dan 6.300. Van hen zijn er volgens de laatste gegevens die vanochtend bekend werden gemaakt 449 overleden, van wie 197 in China, 184 in Hongkong en 26 in Singapore.

PEKING : pagina 4