Rivalen hard tegen hard buiten het veld

Ondanks een vorstelijke overwinning op RKC, met bij vlagen wervelend voetbal van Ajax, raakte trainer Ronald Koeman nog even uit zijn goede humeur. Dat was na de wedstrijd toen de strafzaken van Chivu en Ibrahimovic ter sprake kwamen. De strijd tussen Ajax en Feyenoord om de lucratieve tweede plaats, die recht geeft op deelname aan de voorronden van de Champions League, wordt immers ook achter de groene tafel uitgevochten. En het lijkt erop dat de eeuwige rivalen de waarheid wel wat geweld aan doen.

Vóór de arbitragezaak naar aanleiding van het ontspoorde bekerduel Feyenoord-Ajax vond Koeman al dat er met twee maten werd gemeten. Ibrahimovic en Chivu waren aangeklaagd op basis van tv-beelden, terwijl Feyenoorder Bosvelt buiten het bereik van de camera's Sneijder bij de keel zou hebben gepakt. En daar werd geen enkele sanctie aan verbonden.

Toen Koeman de schriftelijke verklaring van Song zag over het incident met Chivu, moet de Ajax-trainer zo'n beetje zijn ontploft van woede. De speler van Feyenoord zou op papier hebben laten zetten dat hij een klap van Chivu maar net kon ontwijken. Koeman: ,,Het gebeurde achter zijn rug. Song kan het nooit hebben gezien. Want ook Koreanen hebben ogen aan de voorkant van hun hoofd. Song heeft de verklaring zelf niet ondertekend.''

Chivu zegt dat hij net buiten de lijnen slechts een wild gebaar maakte waarmee hij hoopte te bewerkstelligen dat de bal weer zo snel mogelijk in het spel werd gebracht. Tenslotte keek zijn team op dat moment tegen een achterstand aan. ,,Ik weet dat de beelden niet in mijn voordeel spreken'', zei de aanvoerder van Ajax zaterdagavond nog eens. ,,Maar ik had echt niet de intentie Song te slaan. Ik vind dan ook dat ik onschuldig ben. Ik hoop dat de beroepscommissie dat begrijpt en mij een zo laag mogelijke straf oplegt. Twee of drie wedstrijden is echt te veel.''

Ajax was op zijn beurt niet coulant bij het afgeven van een schriftelijke verklaring over de vermeende overtreding van Van Hooijdonk op Van Damme. Terwijl de Belg na de wedstrijd in een interview voor de Amsterdamse tv-zender AT5 verklaarde dat hij ,,niet was geschopt of geslagen''. Volgens Ajax zou Van Hooijdonk buiten beeld aan het shirt van Van Damme hebben getrokken en hem met zijn elleboog een por hebben gegeven. Of die overtredingen de rode kaart van arbiter Luinge rechtvaardigden laat Ajax natuurlijk in het midden.

Koeman heeft geen scrupules na het afgeven van de belastende verklaring tegen Van Hooijdonk. ,,Feyenoord heeft er alles aan gedaan onze spelers geschorst te krijgen. Iedereen probeert zijn nestje schoon te houden.'' En Chivu voegde er later veelbetekenend aan toe: ,,Het gaat om grote belangen en veel geld.''

Dat laatste hoeft niet in twijfel te worden getrokken. Ondanks de uitschakeling in de kwartfinales verdiende Ajax in de Champions League ten minste tien miljoen euro. En dan is een leugentje om bestwil kennelijk gerechtvaardigd. Ajax ging niet in beroep tegen de schorsing van vijf wedstrijden voor Ibrahimovic wegens een elleboogstoot tegen Gérard de Nooijer. Wel tegen de straf van drie duels uitsluiting die Chivu boven het hoofd hangt. ,,We denken dat we de schorsing van Cristian nog kunnen reduceren'', verklaarde Koeman. ,,Dat idee hadden we bij Ibrahimovic niet meer. Bovendien werd zijn schorsing tot de beroepszaak niet opgeschort.'' De spits kan nu alleen nog de laatste competitiewedstrijd van Ajax (tegen Heerenveen) meespelen. Het zou de technische leiding van de club te denken moeten geven dat hij zijn werkgever met z'n los zittende elleboog mogelijk ernstig benadeelt. Hoewel Ibrahimovic tegen RKC geen moment werd gemist.

Ajax besliste het duel na ruim een kwartier binnen twee minuten. De defensie van RKC maakte een desolate indruk. Vooral Nikiforov, Boulahrouz en Peppinck liepen als een stel juffershondjes over het veld. Van der Vaart kweet zich goed van zijn taak als diepste spits en was in de hele wedstrijd drie keer trefzeker.

Het kwaliteitsverschil tussen de nummers twee en vier van de ranglijst was onthutsend groot. Ajax bleek zijn tegenstander op alle fronten de baas: op snelheid, techniek, conditie, souplesse en dynamiek. RKC-trainer Martin Jol vond het niet verbazingwekkend. ,,Het verschil tussen de top 3 en de rest van de eredivisie is nu eenmaal enorm groot. Wij waren voorin onmachtig en maakten bij vier, vijf doelpunten persoonlijke fouten. Maar ook na deze nederlaag staan we nog steeds vierde. Dat zegt genoeg.''

Koeman haalde Van der Meyde en Litmanen naar de kant. De beide spelers hadden de interlandverplichtingen van woensdag kennelijk nog in de benen. Koeman kwam niet tegemoet aan de massale wens van het publiek om Witschge te laten invallen. De linkshalf moet aan het einde van het seizoen verdwijnen, terwijl Litmanen nog een jaar mag blijven. Koeman uitte geregeld kritiek op de inbreng van Litmanen, maar liet nu blijken dat hij achter de contractverlenging staat van de Fin. ,,Ik heb wel eens mijn twijfels gehad. Zelfs voor Jari waren de blessures die hij dit jaar had extreem. We hebben bij de technische staf toch constant in ons hoofd gehad dat we met hem verder wilden.'' De gereserveerde houding van Koeman ten aanzien van Litmanen moet dus achteraf worden gezien als een methode om hem te prikkelen.

Ajax

6

RKC

1

Ruststand 3-0. 17. Sneijder 1-0, 19. Van der Vaart 2-0, 45. Van der Vaart 3-0, 53. Pasanen 4-0, 76. Trabelsi 5-0, 82. Van der Vaart 6-0, 89. Janssen 6-1. Schds: Braamhaar. Tsch: 49.076.