Pleidooi voor shari'a in grondwet Afghanistan

Islamitische leiders in Afghanistan hebben opgeroepen tot opneming van de shari'a, de islamitische wetgeving, in de nieuwe grondwet van het land. ,,De islam en de shari'a zijn de enige bronnen voor wetgeving in Afghanistan'', zei zaterdag de vice-president van het Hooggerechtshof, Fazel Ahmad Manawi. Volgens hem is dat de conclusie die vorige week werd getrokken op een driedaagse bijeenkomst van 75 religieuze leiders, zowel van sunnitische als shi'itische huize.

Net als de Talibaan vindt rechter Manawi dat vrouwen zich moeten houden aan islamitische kledingsvoorschriften, maar anders dan de verdreven heersers in Afghanistan verordonneerden hebben vrouwen volgens hem wel recht op onderwijs en mogen ze deelnemen aan het politieke leven. De bedoeling is dat Afghanistan later dit jaar besluit tot invoering van een nieuwe grondwet, ter vervanging van die uit 1964 toen koning Zahir nog aan de macht was. Waarnemers verwachten dat de discussie over de islamitische inrichting van die grondwet, die publiekelijk gevoerd gaat worden, tot grote spanningen zal leiden. Een commissie heeft een ontwerp opgesteld dat enigszins dubbelzinnig van karakter is, maar toch neigt naar terughoudendheid. Zo wordt de bewoording `islamitische staat' vermeden.