Minyeshu chanteert het publiek: dansen!

De Ethiopische popmuziek is uniek, zo weten we sinds 1985 toen als een donderslag bij heldere hemel de cd Ere Mela Mela van zanger Mahmoud Ahmed verscheen. Sindsdien is er veel boven water gekomen via de Franse cd-serie `Ethiopiques'.

Maar het Ethiopische raadsel blijft niettemin bestaan en intrigeren. De Ethiopische taal, die niet lijkt op het Arabisch van de omringende landen, de pentatonische (vijftonige) melodieën en dan die merkwaardig stoterige ritmiek die geen ogenblik aflaat. Het enige waarop de Ethiopische muziek soms lijkt, is de Nubische en Soedanese bruiloftsmuziek zoals we die ook in Nederland kennen van Ali Hassan Kuban en Abdel Gadir Salim.

Wat de naar de lage landen gevluchte zangeres Minyeshu met de laatsten gemeen heeft is een onbedwingbare danslust. Ze staat op het podium geen seconde stil en heeft ter inspiratie een aanjager meegebracht, de zeer goedlachse Tesfaye Haile. Hij springt als een strak opgewonden speelgoed-acrobaat, hij doet heel enthousiast aan koorzang en hij krijgt van Minyeshu alle kans nog een derde hobby bot te vieren: zich om de haverklap te verkleden. Jurkje uit, broekje aan, hij zet zelfs een pruik op de lang niet lelijke kale schedel. Ook zijn kuiten en witte sandalen zijn een lust voor ieders oog.

De stemming in het Tropentheater is door dit alles opperbest. Minyeshu is misschien niet de zangeres van de eeuw, maar ze zorgt met Chewata wel voor een show waarbij je `alle ellende' even vergeet. Toch zou het goed zijn als ze wat meer rustige liedjes zou schrijven zoals de titelsong op haar cd Meba. Al was het maar om het publiek niet telkens tevergeefs tot dansen op te hoeven roepen in zalen met riante vaste zetels. Een artiest die opgroeide in een potdicht land zou zoiets toch aan moeten voelen.

Maar misschien dramt Minyeshu – `als u niet danst dan hou ik op met zingen'– juist daarom wel zo ongeduldig door. Net als de politica Ayaan Hirsi Ali aan wie zij bij het liedje Gebleda - Beautiful Somali Girl wellicht een momentje dacht.

De Nederlandse Ethiopiërs in het Tropentheater lieten zich echter niet verleiden en gedroegen zich net zo `Hollands' als de autochtonen: we zitten hier goed en dat houden we zo. Moeten wij hier nu de Ëskësta demonstreren, die typisch Ethiopische schokschouderdans? Maar dat is toch jullie werk, daar hebben we toch voor betaald?

Concert: Minyeshu met band Chewata. Gehoord: 2/5 KIT, Amsterdam. Deze maand verder te horen in Wageningen, Den Bosch, Brussel, Boom (B), Den Haag, Eindhoven en Alkmaar.