John McLaughlin

Na lange wereldfusion-expedities, waarvan verslag werd gedaan op Manavishnu Orchestra en Shakti, gaf de Britse gitarist John McLauhlin eind '89 in de Londense Royal Festival Hall weer eens een straight trio-concert. De live-opname daarvan verscheen ooit op het onvindbare label JMT en wordt nu in een opvallende verpakking opnieuw op de markt gebracht door het Duitse label Winter & Winter.

Dat is een goede zaak want McLaughlin, meestal op akoestische gitaar, bassist Kai Eckhardt en percussionist Trilok Gurtu hadden er die avond kennelijk veel zin in.

Soms is er sprake van wat ledig virtuoos vertoon, maar meestal houdt het trio je op het puntje van je stoel, zelfs in stukken van een kwartier of langer als bijvoorbeeld Florianapolis.

Dat het concert op Live at the Royal Festival inmiddels niet van gisteren maar van eergisteren is, besef je pas echt bij de Blues for L.W, opgedragen aan de Poolse politicus Lech Walesa, die zich toen net aan het opmaken was voor een grote verkiezingsoverwinning. Het was een aanleiding voor Trilok Gurtu om een uitgelaten staaltje vocal drumming weg te geven.

Live at the Royal Festival: Winter & Winter

    • Frans van Leeuwen