Jaspers kampioen van Europa

Driebander Dick Jaspers veroverde gisteren voor de eerste keer in zijn carrière de Europese titel. De Brabander versloeg in het Turkse Antalya de Belgische titelverdediger Frederic Caudron in vijf sets. Jaspers kreeg de overwinning niet cadeau: hij kwam twee keer terug van een achterstand. In een hoogstaande finale haalde Jaspers een moyenne van 2,259, Caudron kwam uit op 1,952. De Nederlander maakte in 1990 zijn debuut op Europees niveau: hij werd tweemaal tweede en eindigde drie keer op de derde plaats. Daarnaast werd hij wererldkampioen en won hij de wereldbeker.

Je eerste Europese titel in het driebanden. Opgelucht?

Dick Jaspers: ,,Ja absoluut, want die prijs ontbrak nog op mijn erelijst. Als sportman wil je natuurlijk zoveel mogelijk prijzen winnen, daarom ben ik blij met de Europese titel. Het was een lastige finale met pieken en dalen. Op de moeilijke momenten bleef ik overeind, dat zal wel een kwestie van ervaring zijn. Caudron is technisch een iets betere speler dan ik, hij is technisch misschien wel de meest getalenteerde driebander ter wereld. Hij kan fantastisch spelen. Dat deed hij gisteren ook. Maar ik was mentaal wat sterker. Ik heb veel karakter getoond.''

Het winnen van finales is tegenwoordig moeilijk, was een van je eerste reacties na je zege. Verklaar je nader.

,,In tegenstelling tot vroeger weten de spelers vandaag de dag meer van elkaar. Partijen worden geanalyseerd, tegenstanders uitvoerig doorgelicht. Bovendien zijn de krachtsverschillen in de top kleiner geworden. Op hoog niveau speel je je opponenten niet eenvoudig meer van tafel. Finales zijn nek-aan-nekraces geworden. Kijk naar Caudron: een fantastische tegenstander die in de kwartfinale met prachtig spel Blondel uitschakelde.''

Dit succes, na al die jaren. Wat zijn je ambities nu nog?

,,Ik ben nu dertien jaar actief op het hoogste niveau, maar nog lang niet uitgeblust. Een echte sportman wil altijd winnen, dat geldt voor mij dus ook. Elke wedstrijd is toch weer een nieuwe uitdaging. Ik kan mij in ieder geval niet voorstellen dat het winnen van een wereld- of Europese titel ooit gaat vervelen.''