Gevangene op weekendverlof pleegt hele reeks misdaden

Een 22-jarige Rotterdamse gedetineerde op weekendverlof heeft in de nacht van zaterdag op zondag een hele reeks misdrijven gepleegd. Hij stal een auto, brak in een huis in, tankte zonder te betalen, probeerde de achtervolgende politie af te schudden en eindigde ten slotte in het ziekenhuis, nadat hij met de gestolen auto tegen een boom reed.

Op zaterdagavond om elf uur werd de Rotterdamse politie geattendeerd op een gestolen Honda die geparkeerd stond voor een pand in de nabijheid van het Luxor Theater. En ín dat pand waren inbrekers aan het werk.

De politie kreeg de gestolen auto weer in het oog om ongeveer een uur 's nachts. De gevangene-met-verlof stond, samen met een 28-jarige Rotterdammer, bij een benzinestation langs de A16 in de buurt van Ridderkerk om te tanken. De twee reden weg zonder te betalen, waarop de gealarmeerde politie de achtervolging inzette.

De 22-jarige bestuurder weigerde te stoppen en reed met hoge snelheid bij de afrit Zevenbergschen Hoek de snelweg af. Korte tijd later verloor hij op een dijk de macht over het stuur en botste tegen een boom naast de weg. Beide inzittenden raakten daarbij zwaargewond en werden in een ziekenhuis in Breda opgenomen. Hier moesten een traumateam, ambulances en de brandweer aan te pas komen om hen uit het wrak te bevrijden.

De bestuurder is zondagmiddag in het ziekenhuis in verzekering gesteld. De politie bewaakt hem. Volgens de politie in Midden-West-Brabant komt dit zelden voor. De toestand van de 28-jarige bijrijder is nog zeer ernstig.

Drie politiekorpsen hebben inmiddels een onderzoek ingesteld, de politie in Rotterdam buigt zich over de inbraak, de politie Midden-West-Brabant onderzoekt de aanrijding en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) neemt de achtervolging op de snelweg voor zijn rekening.