Flinke stijging van beurskoersen

De effectenbeurs in Amsterdam beleefde vanmorgen een uitbundig begin van de week. De AEX-index zette in navolging van de koerswinsten op Wall Street vorige week vrijdag een forse plus van 3,2 procent neer. De graadmeter steeg 8,94 punten naar 288,27 punten.

Alle 25 AEX-fondsen wisten een winst neer te zetten. De grootste winnaar was Ahold met een stijging van 15 procent naar 5,98 euro.

Het door boekhoudschandalen geplaagde Ahold teerde nog op het nieuws van vrijdag dat de voormalige Ikea-topman Anders Moberg Cees van der Hoeven opvolgt. De Zweed is vanmorgen in Zaandam als waarnemend bestuursvoorzitter aan de slag gegaan.

Technologiefondsen LogicaCMG, ASML en Getronics waren ook in trek bij beleggers. Automatiseerder LogicaGMG steeg 6,7 procent naar 1,74 euro, chipmachinefabrikant ASML ging 5,7 procent omhoog naar 8,36 euro en automatiseerder Getronics noteerde een winst van 4,1 procent op 0,76 euro.

Het waren vooral de zwaarwegende financiële fondsen die de AEX naar een forse winst trokken. ING steeg met 4,5 procent naar 14,73 euro. Verzekeraar Aegon, die morgen zijn kwartaalcijfers presenteerd, noteerde een winst van ruim 4 procent op 9,45 euro. ABN Amro won 3,5 procent op 15 euro en Fortis 3,4 procent op 15,40 euro.

De overige beurzen in Europa deden het ook goed. De CAC-index in Parijs ging 2,2 procent omhoog en de DAX-index in Frankfurt noteerde 1,5 procent hoger. Beide graadmeters belandden boven de psychologische grens van 3000 punten. Londen was dicht. Deze week vergaderen de Britse, Amerikaanse en Europese centrale bank over het rentebeleid. De meeste analisten gaan er van uit dat enkel de Bank of England zijn rente zou kunnen verlagen. Van de Europese en Amerikaanse centrale banken worden wel uitspraken verwacht die de mogelijkheid van een latere verlaging van de rente openhouden.

De koersen op de effectenbeurzen in het Verre Oosten zijn vanmorgen flink omhooggegaan door optimisme dat de SARS-epidemie buiten China onder controle is. De Hang Seng-index in Hongkong steeg 1,2 procent, terwijl de Straits Times in Singapore met 2 procent winst afsloot. De handel was dun omdat de beurzen in Tokio, Zuid-Korea en China hun deuren dicht hielden wegens een feestdag. Sidney bleef vanmorgen vrijwel onveranderd.