Eieren tegen stickie

Ook in Midden-Europa wordt wel eens een joint gedraaid. In Praag en Boedapest zijn geen coffeeshops zoals in Amsterdam, maar er wordt op sommige plaatsen even lustig opgestoken. Niet dat dat mag. Zowel de productie als het bezit van sofdrugs is streng verboden. In Tsjechië wordt een politieagent vervolgd die in zijn groentetuintje een paar hennepplantjes had staan.

In het kader van de internationale `Miljoen Marihuana mars' gingen dit weekeinde in Praag ruim duizend mensen de straat op. De Tsjechen verzamelden ijverig handtekeningen. In een petitie vroegen ze president Klaus om de legalisering van soft drugs.

Wat in Tsjechië een bijna onopvallende demonstratie was werd in Boedapest een dag later een schandaal. Eieren en tomaten vlogen door de lucht toen vijftienhonderd voorstanders van legalisatie van softdrugs zich in de binnenstad verzamelden. De Hongaarse schrijver György Konrád en filmregisseur Miklós Jancsó die de demonstranten vaderlijk hadden willen toespreken moesten zich in veiligheid brengen.

De tegenpartij was namelijk ook op komen dagen. Leden van de rechtse `Beweging voor een vrij Hongarije' en de `Burgerkring voor frisse lucht' bekogelden de `linkse' voorstanders van legalisatie met alles wat ze in hun handen konden krijgen. Een vrouw wond zich buitengewoon op over het feit dat de voorstanders van sofdrugs juist de Hongaarse Moederdag hadden uitgezocht om te demonstreren: ,,Deze mensen willen onze kinderen vermoorden. Zij zijn tegen de Hongaarse jeugd.'' Een jongeman in de menigte verduidelijkte: ,,De joden zijn hier om vóór drugs te demonstreren, de anderen tegen.''