EBRD hekelt Oezbekistan

De president van Uzbekistan, Islam Karimov, is gisteren op de jaarlijkse bijeenkomst van de Oost-Europabank EBRD gehekeld wegens zijn weigering, het folteren van gewetensgevangenen in zijn gevangenissen te veroordelen.

Bij de opening van de conferentie in de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent prees Karimov zijn eigen beleid wegens zijn grote prestaties bij het doorvoeren van economische hervormingen en de democratisering. Maar hij zei niets over de schendingen van de mensenrechten in Oezbekistan – hoewel hij dat wel had beloofd. Naar aanleiding van een recent VN-rapporten waarin stond dat vorig jaar in Oezbekistan acht gewetensgevangenen in de gevangenis zijn doodgemarteld en dat zeker 6500 mensen om hun politieke of religieuze overtuiging gevangen zitten was Karimov volgens EBRD-bronnen te verstaan gegeven dat hij in het openbaar afstand moest nemen van die praktijken. Afgesproken was dat hij zou zeggen dat ,,de hoogste autoriteiten openlijk foltering in al zijn vormen en uitingen veroordelen''. Deze zin kwam evenwel niet voor in de toespraak van Karimov.

De teleurstelling over die nalatigheid werd Karimov nog tijdens de openingsceremonie voorgehouden door andere sprekers. De Britse minister van Ontwikkeling, Clare Short, hield hem voor het VN-rapport serieus te nemen en alle aanbevelingen op te volgen. EBRD-president Jean Lemierre zei dat ,,sommigen van ons woorden over mensenrechten'' hadden verwacht.

Tijdens de opening van de EBRD-conferentie in Tasjkent werd op straat gedemonstreerd door dertig activisten voor de mensenrechten. Ze werden door de Oezbeekse politie gefotografeerd. Op hetzelfde moment zei binnen een Oezbeekse activist wat er kan gebeuren met mensen die zich inzetten voor mensenrechten: ,,Op 1 maart ontmoette ik de Britse ambassadeur. Later die dag werd mijn kleinzoon van twintig vermoord en werd zijn lijk voor de deur van zijn vaders woning gelegd.''