Benelux wil roulatie Eurocommissariaten

Nederland werkt met België en Luxemburg aan een nieuw voorstel voor de omvang en het stemrecht van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie.

De Benelux wil dat alle EU-landen recht houden op een `eigen' lid in de Commissie, ook als de Europese Unie volgend jaar uitbreidt met tien nieuwe lidstaten. Maar de Benelux wil slechts de helft van de Commissarissen stemrecht geven. De overigen zouden adviesrecht krijgen. De commissariaten met stem- en adviesrecht zouden moeten rouleren tussen de EU-landen, zonder onderscheid tussen grote en kleine landen. Bij wisseling van de Commissie zouden de landen moeten ruilen: wie een Commissielid met stemrecht had, moet dan genoegen nemen met een Commissaris met adviesrecht, en omgekeerd.

De Benelux-partners vergaderen vandaag in Luxemburg over de details van dit voorstel. De bedoeling is het vandaag nog in te dienen bij de Europese Conventie over de toekomst van Europa, die een nieuwe Europese grondwet voorbereidt. Verwacht wordt verder dat de Benelux-partners zich blijven verzetten tegen de komst van een vaste voorzitter voor de Europese Raad van regeringsleiders, zoals voorgesteld door verscheidene grote landen en Conventie-voorzitter Valéry Giscard d'Estaing. De Benelux wil vasthouden aan het bestaande halfjaarlijks roulerende voorzitterschap.