Arrestaties na aanslag Tel Aviv

De Britse politie heeft dit weekeinde zes mensen gearresteerd in verband met de zelfmoordaanslag in Tel Aviv, vorige week, die het werk zou zijn van Britse moslims. Onder de zes zijn de vrouw, twee zusters en een broer van Omar Khan Sharif, een 27-jarige inwoner van Derby in de Midlands, die ontsnapte nadat zijn zelfmoordvest dienst weigerde. Hij is voortvluchtig. Asif Mohammed Hanif (21) uit Hounslow in West-Londen kwam bij de aanslag om, evenals drie cafébezoekers.

De zes arrestanten worden vastgehouden op grond van de na 11 september 2001 ingevoerde anti-terreurwetgeving. Waarvan ze beschuldigd worden is onduidelijk. Sharif en zijn broer zouden enkele weken geleden pamfletten hebben uitgedeeld bij een moskee in Derby. De extremistische moslimorganisatie Al-Muhajiroun (`de emigranten'), die een heilige oorlog tegen Israël propageert, ontkent dat Sharif lid was. Wel staat vast dat Sharif tot half april gebedsdiensten heeft bijgewoond van Omar Bakri Mohammed, de leider van Al-Muhajiroun. Hanif, de andere Brit, heeft eveneens bijeenkomsten van de groep bijgewoond.

Britse inlichtingendiensten erkennen op de hoogte te zijn geweest van de banden die de twee met fundamentalistische organisaties onderhielden, maar ze ontkennen dat ze Hanif en Sharif ,,door het net hebben laten slippen'', zoals enkele zondagbladen schreven. De twee zijn mogelijk eerder tijdens een studie in Syrië in contact gekomen met radicale Palestijnen. De twee reisden vorige week vanuit Londen via Israël naar Gaza en keerden daarna in Israël terug voor hun aanslag, die is opgeëist door Hamas.