Algerijnse auteur Dib overleden

Mohammed Dib, een van de bekendste schrijvers van Algerije, is op 82-jarige leeftijd in Parijs overleden. Dib woonde sinds 1959 in Frankrijk en schreef zijn verhalen, over zijn geboorteland, in het Frans. Hij schreef bijna twintig boeken, waaronder enkele poëziebundels.

Een van zijn bekendste romans was La grande maison uit 1952, die gaat over een grote boerenfamilie in Algerije gedurende de jaren dertig en die het eerste deel was van een trilogie. In Algerije werkte Dib als leraar, accountant en journalist, tot de Franse koloniale politie hem het land uitzette, omdat hij streefde naar onafhankelijkheid van zijn land. Auteurs als André Malraux en Albert Camus drongen er destijds bij de regering op aan hem in Frankrijk asiel te verlenen. De Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika sprak in een brief aan Dibs familie van ,,een enorm verlies''. Volgens de president was Dib een van de eerste schrijvers die de Algerijnse samenleving en het leven van de Algerijnen onder het Franse koloniale bewind beschreef. De Franse minister van cultuur Jean-Jacques Aillagon noemde de overleden schrijver een ,,spirituele brug tussen Algerije en Frankrijk, tussen het noorden en het zuiden van de Middellandse Zee.''