Al-Aqsa procedeert tegen vastzetten geld

De liefdadigheidsinstelling Al-Aqsa, die onder moslims geld inzamelt, heeft een kort geding aangespannen tegen de staat der Nederlanden. De stichting eist dat haar tegoeden, die in opdracht van minister van Buitenlandse Zaken De Hoop Scheffer zijn bevroren, onmiddellijk worden vrijgegeven.

Al-Aqsa is naar eigen zeggen een liefdadigheidsinstelling die geld inzamelt voor de Palestijnen in de bezette gebieden. Volgens Buitenlandse Zaken zijn er echter ,,aanwijzingen'' dat Al-Aqsa geld overmaakt aan ,,organisaties die het terrorisme ondersteunen in het Midden-Oosten''. Zo is er volgens Buitenlandse Zaken ,,aangetoond'' dat geld van de Nederlandse stichting terechtkomt bij de Palestijnse extremistische beweging Hamas. Hoewel de beweging in de bezette gebieden ook sociale projecten ondersteunt, is ,,vast komen te staan'' dat ,,gelden van de Nederlandse stichting terecht zijn gekomen bij aan Hamas gerelateerde organisaties die terroristische activiteiten ondersteunen dan wel ontplooien'', aldus het ministerie.

Vorig jaar werd de Duitse poot van de stichting op last van minister van Binnenlandse Zaken Schily verboden omdat Al-Aqsa `onder een humanitaire dekmantel' het terrorisme zou ondersteunen. Het kantoor van Al-Aqsa in Aken werd doorzocht, ongeveer 300.000 euro aan tegoeden werd in beslag genomen.

De Nederlandse stichting ontkent alle beschuldigingen en noemt de beslissing van Buitenlandse Zaken in een persbericht ,,inhumaan''. Volgens Al-Aqsa zijn de rekeningen van de stichting geblokkeerd zonder dat er diepgravend onderzoek is geweest.

Het Tweede-Kamerlid Wilders (VVD) heeft vandaag vragen gesteld aan waarnemend minister van Binnenlandse Zaken Remkes naar aanleiding van een publicatie in NRC Handelsblad over de rekrutering van Jihad-strijders, afgelopen zaterdag. Daaruit bleek dat justitie van mening is dat de Al-Fourqaan moskee in Eindhoven een broeinest is van ronseling voor de heilige strijd. Justitie heeft echter de moskee, noch de Saudische stichting erachter, Al-Waqf al-Islami onderzocht, volgens bronnen bij justitie vanwege een gebrek aan capaciteit.