Zeeuws snacken

Achter de dijken viert Joep Habets de doorbraak in de kabinetsformatie.

De doorbraak in de kabinetsformatie vieren we achter de dijken. We gaan naar Zeeland, de geboortegrond van de beoogde premier. En we houden het bescheiden. De broekriem moet worden aangehaald, het moet een tandje lager, de tering moet naar de nering worden gezet en het is afgelopen met pot verteren. Ook groeien de bomen niet tot aan de hemel. Eminente restaurants in de delta als Inter Scaldis en Oud Sluis moeten dus links blijven liggen. Ruim onder vertrekbonusniveau gaan we Zeeuws snacken.

De tocht begint in Zierikzee waar het vermaarde palingbroodje valt te verschalken. Palingbroodjes zijn een specialiteit van Schouwen-Duiveland. Oorspronkelijk is het een traktatie voor hoogtijdagen. Nu worden ze elk weekend verkocht en in het seizoen liggen ze dagelijks in de winkels voor de toeristen.

,,Een palingbroodje moet je vanaf de zijkant eten'', waarschuwt de ervaren palingbroodjeseter van Zeeuwse afkomst. Hij maakt me wegwijs in de wereld van het Zeeuws snacken. Een palingbroodje behoor je in mondharmonicastand af te kluiven, op straffe van een mond vol graat. Als tenminste volgens de regelen der kunst de paling met graat en al is meegebakken, want dat geeft de beste smaak.

Een goede bakker gebruikt brooddeeg voor een palingbroodje, bladerdeeg is uit den boze. Een palingbroodjesliefhebber kan zich oprecht kwaad maken over zo'n armoedige versjieking. Brooddeeg laat de smaak van de paling beter tot zijn recht komen. Bij de Stadsbakkerij kost het glimmend bruine broodje drie euro. Niet goedkoop, maar het is royaal gevuld met een fiks stuk verse paling. Het mollige mootje vis vormt een unieke traktatie, al had de peperbus wat terughoudender mogen worden gehanteerd. Peper domineert nog lang de nasmaak als we al weer op weg zijn voor de tweede Zeeuwse lekkernij.

Hoewel bolussen in heel Zeeland zijn te krijgen – in verschillende varianten van middelbruin tot bijna zwart, met veel of met weinig kaneel – voert de reis naar Middelburg. Tientallen bakkers bakken Zeeuwse bolussen, maar waar kun je beter terecht dan bij bakker Maljaars? Zijn bolussen zijn op 18 maart van dit jaar uitgeroepen tot de beste van Zeeland. Veertig bolussen dongen mee. De vreugde is dan ook groot bij de laureaat. `Olé, olé, we hebben de bolustrofee', staat op het stabord op de stoep. De etalageruit is beplakt met krantenknipsels over de competitie en het eervolle resultaat. De vermoedelijke mevrouw Maljaars deelt in het succes. Op de foto staat ze trots met een plaat bolussen. Het is moeilijk te zeggen wie het hardst glimt, de bolussen of de bakkersvrouw.

Een goede bolus heeft een glimmende buitenkant. De opgerolde streng gistdeeg is ruim door kaneelsuiker met veel stroopdeeltjes gegaan. Daarna heeft de warmte van de oven zijn werk gedaan. Van binnen is de bolus mals en zeker niet droog. Voor € 0,65 biedt de bolus van Maljaars die kwaliteiten. ,,Het is jammer dat we geen Zeeuwse boter bij de hand hebben'', zegt de ervaren boluseter van Zeeuwse afkomst. Het zout van de boter, aan de onderzijde van de bolus gesmeerd, biedt een aangenaam contrast met de zoete kleverigheid. Dat is het verschil met een kabinetsformatie, een goede bolus is wel stroperig.

De Stadsbakkerij, Appelmarkt 8 Zierikzee, 0111 450465

Bakkerij Maljaars, Langeviele 70 Middelburg, 0118 612593