Woede en rellen na aardbeving

In de door een aardbeving getroffen Turkse stad Bingöl is gisteren een demonstratie voor meer hulp uit de hand gelopen. De politie voerde waarschuwingschoten af, wat het hoofd van de politie enkele uren later zijn baan kostte.

Ongeveer duizend inwoners van het gebied dat in de nacht van woensdag op donderdag door een aardbeving werd getroffen, eisten tenten en voedsel. Ook uitten zij hun woede over het instorten van een kostschool. Voor het kantoor van de plaatselijke gouverneur riepen zij ,,treedt af, treedt af''. Toen de demonstranten te dichtbij kwamen en politieauto's bedreigden, vuurde de politie met automatische wapens in de lucht.

De demonstranten beantwoordden het vuur met stenen. Vijf politiemannen en drie journalisten, die door de demonstranten van partijdigheid werden beschuldigd, raakten gewond. Later gistermiddag patrouilleerde het leger in de stad.

Premier Erdogan zei dat Koerdische `provocateurs' tot de rellen hadden aangezet. ,,Ze willen de bevolking tegen de veiligheidsdiensten en politie opzetten.'' Maar hij maakte ook het vertrek van de politiechef bekend. De Rode Halve Maan (Rode Kruis) liet weten dat ruim 3700 tenten en een gelijk aantal dekens aan slachtoffers van de beving zijn uitgedeeld.

De beving, met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter, kostte het leven aan zeker 127 mensen in de regio en verwondde er meer dan vijfhonderd. Duizenden mensen zijn dakloos.

Reddingswerkers hebben gisteren onafgebroken in de puinhopen van de kostschool in Bingöl naar overlevenden gezocht. Sinds donderdag zijn 117 scholieren levend onder het puin vandaan gehaald, en 49 dood. Vermoedelijk liggen er nog 32 kinderen onder de resten van de ingestorte school.

De leerlingen op de kostschool, 7 tot 16 jaar oud, waren voor het merendeel kinderen van arme Koerdische boeren. In het oosten van Turkije bestaat een diep wantrouwen tussen de Koerdische bevolking en de Turkse autoriteiten.

De reddingswerkers ontvingen gisteren aan het eind van de middag geen levensteken meer van de leerlingen. Zij besloten daarom zware machines in te zetten voor het weghalen van grote betonnen delen. Ze zetten hun werk 's nachts voort.

Minister van Huisvesting Zeki Ergezen zei gisteren dat er een onderzoek wordt ingesteld naar het bedrijf dat de school heeft gebouwd. Inwoners van Bingöl vermoeden dat de onderneming zich wellicht niet aan de bouwvoorschriften heeft gehouden.

Ook premier Erdogan sprak dat vermoeden uit, donderdag bij een bezoek aan het gebied.