VSB Poëzie prijs voor Tonnus Oosterhoff

,,Kan ik wat tromgeroffel krijgen?'' vroeg presentator Clairy Polak van het actualiteitenprogramma Nova. Ze kreeg het. ,,En de winnaar is ....Tonnus Oosterhoff.'' De tiende VSB Poëzieprijs is toegekend aan de bundel Wij zagen ons in een kleine groep mensen veranderen (De Bezige Bij) van Tonnus Oosterhoff (1953), een bundel die vergezeld gaat van een cd-rom waarop de dichter versregels en gedeelten daarvan laat verdwijnen en verschijnen. ,,In een volstrekt eigenzinnig taalspel vol unieke en vrolijke ontsporingen en subtiele, kietelende formuleringen welt een poëtische waterpartij op waar het goed zwemmen is: degene die zich erin onderdompelt ziet zich langzaam maar zeker in een school vissen veranderen,'' vond de jury onder voorzitterschap van de Groningse hoogleraar Neerlandistiek Gillis Dorleijn. De jury bestond verder uit de literatoren Abdelkader Benali, Ad Zuiderent en Erik Menkveld en de hoogleraar Lut Missinne.

De dichter zelf, achter een door Nova aangereikt glas champagne, bleef nuchter onder de lof voor zijn `vernieuwende en verrassende' bundel. Hij zei dat zijn beweeglijke gedichten de mensen ook wel eens irriteren, vond dat iedereen ze maar moest lezen zoals hij of zij dat zelf graag wilde en gaf samen met Polak een geslaagde proeve van voordracht van een van zijn opzettelijk niet afgeronde, maar vloeiend gehouden gedichten. Ook complimenteerde hij alle poëzielezers (`een keurkorps onder de lezers'), die zich moeite geven om dichters op hun ontsporingen en kietelpartijen te volgen.

Andere genomineerde bundels waren: Robert Anker, De broekbewapperde mens, Arjen Duinker, Misschien vier vergelijkingen, Astrid Lampe, De memen van Lara, Alfred Schaffer, Dwaalgasten. ,,Het gaat heel goed met de Nederlandse poëzie,'' concludeerde Oosterhoff.

De VSB Poëzieprijs is de grootste poëzieprijs in het Nederlandse taalgebied. Aan de prijs is een geldbedrag van €25.000 verbonden.

Eerdere winnaars waren onder meer Leo Vroman, Rutger Kopland, Gerrit Kouwenaar en K. Michel. Vorig jaar kreeg Anneke Brassinga de prijs voor haar bundel Verschiet.