Vis in bananenblad

Een Thais recept: hor neung plaa. Alle ongebruikelijke ingrediënten zijn te koop in toko's. Zo ook bananenblad, zowel vers als diepvries (alternatief: grote koolbladeren of aluminiumfolie). Spoel het blad af en dep het droog. Knip er vier of acht stukken uit van 30 centimeter. Laat die drogen in de zon of houd ze even boven een gasvlam. Dit maakt het blad soepel, minder breekbaar. Kleefrijst wordt geroosterd en gemalen gebruikt als bindmiddel en smaakmaker. U kunt ook maïzena gebruiken. Prickly ash speelt een rol in de keuken van Noord-Thailand. Deze gedroogde vruchtjes van een jungleboom zijn moeilijk te krijgen. Een iets minder prikkelend alternatief is witte peper. Rooster de rijst lichtbruin in een droge wok. Wrijf de korrels in een vijzel fijn. Snijd de aubergines in blokjes, de bonen in stukjes van 1 cm, de vis in stukken en korianderblaadjes tot snippers. Rol de van hun steel ontdane kaffirblaadjes op en snijd ze in flinterdunne reepjes. Verhit de olie in de wok en bak daarin al roerend de currypasta een minuut lang. Doe er dan op laag vuur de stukjes aubergine en boon bij. Thai strooien er ook knikkergrote erwtaubergines bij. Dan volgen na een minuut, op matig vuur, de koriandersnippers, de bouillon en de helft van de vissaus. Een minuut roerbakken en als het vocht weer kookt, de vis en de peper erbij doen. Nog een minuut roerbakken. Binden met wat kleefrijst of maïzena Op smaak brengen met de rest van de vissaus. Spreid de stukken bananenblad uit. Leg in het midden een koolblad, zonder nerf. Schep daarop een portie van het vismengsel. Strooi er snippers limoenblad over. Houd met de hand twee kanten van het blad in het midden bij elkaar. Vouw de zijkanten een voor een naar binnen. Zet het pakketje bovenaan vast met een houten prikker of een nietje. Stoom de pakketjes 15 tot 20 minuten in een stoompan. Eet er rijst bij.