Uw vriend is een zeikerd!

Ik probeer al drie jaar samen te wonen met een man die vele malen meer verdient dan ik. Maar door zijn drie huizen heeft hij hoge lasten en het gevoel financieel alles alleen te moeten doen. Daarom wil hij meer evenwicht in onze verhouding. Door zijn slechte ervaringen in een vorige relatie vindt hij het een fundamentele plicht dat een ieder voor zichzelf zorgt. Zelf ben ik nu drie jaar bezig om een eigen zaak op te bouwen, ben een zeer tevreden mens en geniet van mijn vrijheid, eigen kantoor en opdrachtgevers. Het gaat wel elk jaar beter, maar het houdt niet over. Ik kan 500 euro per maand privé besteden. Daarvan betaal ik 250 euro aan eten, de rest is ziekenfonds, auto enzovoort. Vakanties en extra's betaal ik van mijn spaargeld. Ik betaal geen geld voor wonen, gas, licht en water, maar probeer dat te compenseren door elke dag te koken en boodschappen te doen. Verder hielp ik de afgelopen twee jaar veel mee aan de verbouwing van zijn tweede huis en aan de bouw van zijn nieuwe villa/kantoor, waarin wij nu wonen. Te pas en te onpas komt bij mijn vriend de onvrede over onze financiële verhouding naar boven. Zo betaalde ik de verf voor mijn werkkamer in het nieuwe huis, en nu vraagt hij mij om de helft van een gemeentebelasting à 350 euro. Zelf heb ik het gevoel dat wanneer ik alles geef wat ik heb, dat nog niet genoeg is. Hoe los ik dit op?

(P.M. de G.)

Ik lees natuurlijk alleen uw kant van het verhaal, maar desondanks: wat een zeikerd, uw vriend. Wanneer je trouwt of samenwoont, heb je een wederzijdse zorgplicht. Mijn indruk is dat hij u subtiel weg probeert te pesten, want de liefde van zijn kant lijkt me over. Ik zou breken met die man en dan maar afwachten hoe hij reageert. Wil hij toch weer samenwonen, dan kunt u uw voorwaarden stellen. De liefde hoeft niet alleen van uw kant te komen.

Adriaan Hiele beantwoordt ook vragen op de website www.nrc.nl/hiele