TRAINING: wandelsport

Zo gaat ie goed. Zo gaat ie beter. Alwéér een kilometer! De hardop en ritmisch uitgesproken mantra van wandelend Nederland. En vooral wanneer hij begeleid wordt door een beukende drumband of swingend harmonieorkest met daar voor lopend ook nog eens majorettes, dan wordt het vaderlandse sportpoëzie op zijn best.

Er wordt wat afgewandeld in dit land, want behalve naar de supermarkt of het dagelijkse rondje met de hond, kunt u bijna elke dag massaal uw looplust botvieren in een van de vele georganiseerde wandeltochten. Met als voorlopig hoogtepunt de meerdaagse varianten, waarvan die van Apeldoorn en Nijmegen de bekendste zijn. Ongetraind en op uw badslippers de finish proberen te halen is tot mislukken gedoemd, eerst moet er flink getraind worden. De wandelbonden hebben daarvoor schema's klaarliggen, waarmee u het risico van het smadelijke uitvallen – en daarbij ook nog eens medaille en bloemen aan uw neus voorbij zien gaan – tot een minimum kunt beperken. Wat vrijblijvende adviezen: vergeet paraplu of zonnebrandolie niet, bij zwakke enkels: hoge schoenen, drink geen alcohol, zing niet vals of zachtjes, laat klompen thuis, knip uw nagels recht af, laat blaren en kuitkramp door een bevoegde instantie behandelen, vloek, spuug en tier niet in het openbaar naar medewandelaars en omstanders. Want: nos iungat ambulare – moge het wandelen ons tot elkaar brengen.

Dit is aflevering tien in een serie over trainen.