Tien jaar cel voor moord bij pomp

Twee mannen uit Zoetermeer zijn gisteren tot tien jaar cel veroordeeld voor het plegen van een overval op een pompstation in hun woonplaats. Een 52-jarige medewerkster van het pompstation werd bij de overval gedood.

De daders, een 20-jarige man van Antilliaanse en een 19-jarige man van Nederlandse afkomst, spraken zichzelf en elkaar tegen over de vraag wie de schoten had gelost en wie buiten op de uitkijk stond. Officier van justitie I. Meissen kwam tot de conclusie dat de 19-jarige de schoten moest hebben gelost en eiste tegen hem daarom twaalf, en tegen de 20-jarige tien jaar cel.

De rechter neemt de conclusie over de werkverdeling over. Volgens de rechtbank blijkt uit de beelden van bewakingscamera's onomstotelijk dat de 19-jarige man de schoten heeft gelost. Weliswaar was zijn gezicht op de beelden niet herkenbaar, maar wel zijn schoenen. Het verhaal van beide verdachten dat zij hun schoenen onderweg hadden verwisseld, acht de rechtbank ongeloofwaardig.

De 19-jarige dader was volgens de rechters verminderd toerekeningsvatbaar op het moment van de overval. Omdat hij in een afhankelijkheidsrelatie stond tot zijn vriend en nog geen strafblad had, valt zijn straf twee jaar lager uit dan de geëiste twaalf jaar.

De 20-jarige man die op de uitkijk stond, was wel volledig toerekeningsvatbaar en al eerder voor geweldsmisdrijven veroordeeld. Hij krijgt tien jaar cel voor het medeplegen van doodslag. Het idee voor de overval was van hem, evenals het wapen. Ook laadde hij het wapen door voor hij het aan zijn vriend gaf, zodat hij volgens de rechtbank kon weten dat er slachtoffers konden vallen. Na de overval was hij degene die het wapen wegwerkte.

Beide daders verkeerden tijdens de overval onder invloed van bier en cocaïne. Hun motief was geldgebrek. De buit bedroeg 235 euro en een paar pakjes sigaretten.

De twee konden twee dagen na de overval worden aangehouden met behulp van beelden van bewakingscamera's van zowel het pompstation als de flat waar de 20-jarige dader woonde.

Op de beelden werden de twee daders door de politie herkend. Beide daders zijn ook veroordeeld tot het betalen van ruim 2.800 euro aan de nabestaanden van het slachtoffer.