Televisie en Radio Voorkeur Zondag

ACTUALITEITEN

Netwerk. De Amsterdamse fotograaf Ronald Sweering maakte op 12-jarige leeftijd zijn eerste foto: een Canadese tank bij het Rijksmuseum tijdens de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog. Onlangs verscheen een boek over zijn oorlogsjaren als niet-joodse jongen in een joodse omgeving. Ned.1, 20.25-21.02u.

Twee Vandaag special. De Unifil-veteranen en hun familieleden staan centraal in een extra uitzending in het kader van de dodenherdenking. Tussen 1979 en 1984 hebben 8.500 Nederlandse soldaten deelgenomen aan de vredesmissie in Libanon. Ned.2 18.10-18.45u.

DODENHERDENKING

Nationale herdenking. Rechtstreeks verslag van de herdenkingsbijeenkomst in de Amsterdamse Nieuwe Kerk en de Nationale herdenking op de Dam, georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Naast deze traditionele plechtigheid beelden van de herdenking uit het voormalige strafkamp Amersfoort en een korte documentaire over dit kamp. Ned.2, 18.45-20.42u, rechtstreeks verslag vanaf de nationale herdenking op de Dam, ook via Ned.1 en Ned.3, 19.50-20.10u.

Dodenherdenking Waalsdorpervlakte. De drie commerciële zenders van de Holland Media Groep registreren op sobere wijze rechtstreeks de plechtigheden tijdens de herdenking: het klokgelui, de twee minuten stilte en het leggen van kransen en bloemen. RTL4, RTL5, en Yorin, 19.50-20.10u.

DOCUMENTAIRE

Tegenlicht: De uitverkorenen. Documentairemaakster Marije Meerman volgt in dit laatste deel van het vierluik Maakbaar Nederland het Deltaplan Inburgering in Rotterdam, van de lessen maatschappij-oriëntatie in eigen taal tot en met de commissievergaderingen van wijze mannen die filosoferen over de vraag wat de buitenlanders nu precies van ons en onze geschiedenis dienen te weten. Vrijblijvendheid voert niet langer de boventoon. Ned. 3, 21.05-22.00u.

Dokwerk: De Patriot. Worsteling van Bulgaren met de consequenties van emigratie. Zie tv-vooraf. Ned.3 22.40-24.42u.

Onderduik-kinderen. Zie tv-vooraf Ned.1, 22.55-0.13u.

FILM

The Warriors of Virtue (Ronny Yu, 1997, VS/China). Engelstalig debuut van gerespecteerde Hongkong-regisseur Yu is een kinderachtig kungfu-avontuur. Amerikaans jochie komt in een mythische wereld terecht. BBC2, 12.15-13.50u.

Angels in the Outfield ( William Dear, 1994, VS). Remake van sportfilm uit 1951. Verliezend baseballteam boekt overwinningen dankzij ingrijpen van engelen, geleid door Christopher Lloyd. Ook met Danny Glover, Tony Danza. V8, 18.20-19.55u., onderbroken door dodenherdenking.

In de Schaduw van de Overwinning (Ate de Jong, 1986, Nederland). Jeroen Krabbé als stoere verzetsstrijder en Edwin De Vries als een op Weinreb geïnspireerd sjoemelaar in mat oorlogsdrama. Het trio Krabbé, De Vries en Ate de Jong maakte later The Discovery of Heaven. Ned.1, 21.02-22.55u.

The Haunting (Jan de Bont, 1999, VS). Special effects spelen de hoofdrol in luidruchtige, gestileerde spookhuisfilm die niets aan de verbeelding overlaat, met wetenschapper Liam Neeson en proefpersonen Lili Taylor, Catherine Zeta-Jones en Owen Wilson. V8, 22.20-0.20u., onderbroken door reclame.

Next of Kin (John Irvin, 1989, VS). Voorspelbaar scenario doet vehikel voor Patrick Swayze de das om. Als `hillbilly'-rechercheur kan hij geen bewijs vinden voor de maffiamoord op zijn broer. Yorin, 23.00-0.55u., onderbroken door reclame.

The Hunt for Red October (John McTiernan, 1990, VS). Sean Connery is als Rus een klassiek veldheer, militair strateeg én filosoof, die wil overlopen naar Amerika in Koude-Oorlogsthriller naar bestseller van Tom Clancy. Zijn nucleair bewapende, geruisloze onderzeeboot wordt in de Atlantische diepzee door zowel de Russen als de Amerikanen achtervolgd. De mens blijkt de zwakste schakel van de technologie. BBC1, 0.00-2.10u.

.Barry Lyndon (Stanley Kubrick, 1975, Engeland). Sprookjesachtig mooie kostuumfilm die bij kaarslicht is gefilmd. De mensen zitten in de kaders van Kubrick opgesloten, zoals Barry opgesloten zit in zijn kleine, Ierse plattelandsleven. De avonturen die hij als schurk in Europa beleeft zijn alleen maar een omweg naar de dood in hetzelfde kleine, Ierse leven. Maandag, BBC2, 12.50-15.50u.

RADIO

O.V.T. Onder meer een reconstructie van de wording van het Nationaal Monument op de Dam, bijgenaamd Pijpie Krijt en ontworpen door J.J.P. Oud en John Rädecker. Radio 1, 10.04-12.07u.

Zondagmatinee. Het Radio Filharmonisch Orkest speelt onder leiding van Edo de Waart in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht onder meer Musique pour l'esprit en deuil van de Nederlandse componist Rudolf Escher (1912-1980), voorafgegaan door een gesprek met de Nederlandse componist Wim Boogman over leven en werk van Escher. Radio 4, 14.02-17.00u.

Uitgelicht. Registratie van de hommage aan Jacques Brel die plaatsvond op 16 maart in theater Nieuwe de la Mar in het kader van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Radio 2, 20.05-23.05u.

Boekenwijzer. Gesprek met literatuurcriticus Tjerk de Reus over de roman Hokwerda's kind van auteur Oek de Jong. 747AM 22.37-23.00u.

Verum, bonum, pulchrum. Gesprek met boekbindster Pau Groenendijk over Het dagboek van Anne Frank. Vijf jaar heeft ze met een team gewerkt aan twee facsimile's. Want hoe kom je aan dezelfde papiersoorten, postzegels, lijm en stoffen omslag. 747AM, 23.00-24.00u.