Sensationele overwinning De Graafschap

De Graafschap heeft gisteravond met een 4-3 overwinning in de uitwedstrijd tegen Excelsior de laatste kans gegrepen om rechtstreekse degradatie uit de eredivisie te ontlopen.

Door de winst op Woudestein verkleinde de hekkensluiter de achterstand op de satellietclub van Feyenoord tot twee punten, met nog vier duels op het programma.

De opleving tegen Excelsior, met het winnende doelpunt van Smit in de laatste minuut, volgde op de zoveelste turbulente week in stadion De Vijverberg. Eerst was er het onhandige geflirt van voorzitter Haank met Simon Kistemaker als vervanger van Bosz voor de resterende duels, met als gevolg onrust en woede in de spelersgroep en technische staf. Daar bovenop kwam de afstraffing in stadion De Vijverberg tegen PSV (1-6). Gevolg was dat nog meer supporters van De Graafschap met witte zakdoekjes naar trainer Bosz zwaaiden.

Tussen al het gekrakeel door moest De Graafschap zich voorbereiden op de cruciale ontmoeting tegen Excelsior. Als een van de laatste redmiddelen riep de geplaagde Bosz de hulp in van sportpsycholoog Van Zwam, die de spelers al pratend door de slotfase van de competitie moet slepen.

Donderdag vertrok De Graafschap, met Van Zwam, in het geheim naar een hotel in Soestduinen om zich in alle rust te kunnen richten op het alles-of niets-duel in Rotterdam. Of een `praatarts' en een rustieke omgeving de sportieve ommekeer tot stand kunnen brengen, lijkt onwaarschijnlijk. Al had het begin van de wedstrijd niet mooier kunnen zijn. De Graafschap had slechts 21 minuten nodig om het onthutsend zwakke verdedigen van Excelsior af te straffen met doelpunten van Bakens, Schulp en Hertog: 0-3. De tegentreffer pal voor rust door Boutahar was onnodig.

Voor Excelsior betekende de 1-3 wel een andere instelling in de tweede helft. De ploeg van coach Koster besefte eindelijk dat er strijd geleverd moest worden. Het eerste offensief van de thuisploeg leverde in de 47ste minuut de 2-3 op van Pinas. De Graafschap wankelde en de gelijkmaker kon dan ook niet uitblijven. Holman scoorde na een kwartier 3-3.

Met nog een half uur te spelen zat de 4-3 voor Excelsior er in. Zo had Kim ruim voor tijd het winnende doelpunt voor de ploeg uit Rotterdam op zijn schoen, maar zijn schot werd op eenvoudige wijze gestopt. Excelsior kreeg wel een handvol kansen op de overwinning. In de extra tijd was het Smit die gelukkig in balbezit kwam en met een intikkertje de teloorgang van De Graafschap voorkwam. Daarmee behield de ploeg uit Doetinchem de kans om zich in de eredivisie te handhaven.