Sam Mangwana

De in Kinshasa geboren zanger Sam Mangwana pendelde tussen de concurrerende bands van Franco en Tabu Ley voor hij voor zichzelf begon. Hij toerde door de hele wereld, met name het Caribisch gebied, en pikte overal iets op. Op Cantos de Esperanca zingt hij in het Spaans, Portugees, Frans, Swahili en Lingala en waagt hij zich aan verschillende stijlen. De titelsong neigt naar Tex-Mex, er staat rumba en morna op het menu en natuurlijk soukous, de meest Congolese stijl. Merendeels dansmuziek maar zo ontspannen gebracht dat je er ook prima thuis naar kunt luisteren. Dat geldt zeker voor de zeer melodische, soms meerstemmige, zang en de als een breiwerk in elkaar gestoken gitaarpartijtjes. `Papa Bonbon', de titel van het hups dansante zevende stuk, zou een mooie bijnaam voor Mangwana zelf zijn.

Sam Mangwana: Cantos de Esperanca (Exil 25462, distr.Walboomers)

    • Frans van Leeuwen