Remu

De laatste finale van het Remu NK Open Paren is vorige week zaterdag gewonnen door het paar Ramondt-Westra.

Waarom de laatste keer Remu? Het bedrijf is overgenomen door concurrent Eneco en deze energieboer schijnt niet van plan te zijn ook maar een cent te steken in bridge. Jammer, maar het ONPK zal de komende jaren heus wel op de wedstrijdagenda blijven staan, wel of niet onder de vlag van een sponsor. Dit jaar deden 3500 paren mee aan qua omvang de grootste parenwedstrijd van ons land. Via een afvalrace plaatsten vijftig paren zich voor de finale. Die was ongemeen spannend omdat Meijs-Ter Laare en Ramondt-Westra continu stuivertje wisselden wat betreft de koppositie. Op het allerlaatste spel viel de beslissing:

W/Allen

♠ A 10 8 4 2

♡ H 7 6

♦ 9 8 5 4

♣ 6

♠ H V B 9 5 3

♠ 6

♡ V 3

♡ 10 9 2

♦ A V B 6

♦ H 7 3

♣ 2

♣ H 10 8 7 5 4

♠ 7

♡ A B 8 5 4

♦ 10 2

♣ A V B 9 3

Aan de tafel van Meijs-Ter Laare opende west met 1♠, antwoordde oost met 1SA en kwam Joop Meijs als zuid erin met 2♠: hartens en een lage kleur. West bood 3♠, waar noord, Marco ter Laare, met een strafdoublet zijn tanden in zette. Het contract ging twee down (NZ plus 500): NZ 34 van de 48 matchpunten. Alle ogen gingen nu naar de tafel waar Berry Westra en Vincent Ramondt speelden. Ook hier ging het 1♠-1SA. Ramondt volgde als zuid met 2♡ en west bood 2♠. Westra verhoogde naar 3♡ en oost deed nu het meest onbegrijpelijke en dramatische bod van het toernooi: doublet. Daar bleef het bij. Ramondt had geen enkele moeite om negen slagen te maken (NZ plus 630; 41 wedstrijdpunten). Ongedoubleerd zou 3♡ slechts 18 punten hebben opgeleverd. En dan te bedenken dat het uiteindelijke verschil tussen de nummers één en twee slechts 7,3 punten bedroeg.

Deze week maakte de Nederlandse Bridge Bond bekend dat zij een nieuw en actueel ratingsysteem voor wedstrijdspelers gaat hanteren à la het schaken en tennis. Dit loffelijk intiatief krijgt als sponsor het IT bedrijf Transfer Solutions mee. Zie ook www.nrc.nl/bridge.