Ramp Chinese onderzeeër: 70 doden

Een ongeluk aan boord van een conventioneel aangedreven Chinese onderzeeër heeft alle zeventig opvarenden het leven gekost. Dat heeft het staatspersbureau Xinhua gisteren gemeld.

Wanneer en hoe het ongeluk precies is gebeurd, meldde het persbureau niet. Volgens Xinhua gebeurde het ,,recent''. De onderzeeboot nam deel aan een oefening ten oosten van de Neichangshan Eilanden. Die liggen in de Gele Zee, tussen China en Noord-Korea, in de Chinese territoriale wateren.

Oorzaak van het ongeval was ,,een mechanische storing'', aldus Xinhua. De onderzeeër is daarna teruggesleept naar zijn niet nader aangeduide thuishaven.

Voormalig partijleider en ex-president Jiang Zemin heeft in zijn functie van voorzitter van de Centrale Militaire Commissie, het hoogste machtsorgaan van het leger, zijn condoleances aan de nabestaanden en familieleden van de zeventig zeelieden aangeboden. De condeolances zijn gedateerd op 2 mei.

De onderzeeër was onderdeel van de Oost-Chinese vloot en behoorde tot de Ming-klasse, die geldt als zeer verouderd. Het type is een variant op de Sovjet-onderzeeërs uit de Romeo-klasse die weer een variant zijn op de Duitse U-boten uit de Tweede Wereldoorlog.

Het is de eerste keer dat China een ongeluk met een onderzeeër bekendmaakt, zegt Bernard Cole, hoogleraar aan het National War College in Washington en gespecialiseerd in de Chinese Marine. ,,Er zijn regelmatig geruchten over ongelukken met Chinese onderzeeërs, maar dit is het eerste officiële bericht erover.''

Deskundigen vinden het opmerkelijk dat de hele bemanning is omgekomen, maar de boot zelf snel is geborgen. Dat duidt op een ongeluk in ondiep water of op een brand aan boord.

Volgens hen is het een van de ergste ongevallen uit de geschiedenis van de Chinese marine. In het midden van de jaren tachtig ontplofte een torpedojager nabij de zuidelijke provincie Hainan waardoor bijna honderd opvarenden omkwamen.