Raadsel: waarom willen mannen niet trouwen?

Het huwelijk heeft voor mannen meer voordelen dan voor vrouwen, vertelde professor Shelley Taylor aan Ellen de Bruin.

Vrouwen zijn meestal gretiger om te trouwen, en in het algemeen om stabiele monogame relaties aan te gaan, dan mannen; die willen liever alle opties openhouden. En dat is eigenlijk heel raar, zegt Shelley Taylor, hoogleraar sociale en gezondheidspsychologie aan de Universiteit van Californië in Los Angeles (UCLA). Want trouwen is veel gezonder voor mannen dan voor vrouwen. Voor mannen heeft een goed huwelijk bijna alleen maar voordelen, voor vrouwen zitten er ook nadelen aan vast. ,,Ik kijk wel eens naar vrienden van me die altijd vrijgezel zijn gebleven en dan denk ik: trouw nou toch gewoon, je doet jezelf er een enorm plezier mee en je leeft veel langer'', lacht ze. ,,Als ik een man was zou ik echt meteen trouwen zodra zich een goede mogelijkheid voordeed.''

Taylor was vorige week even in Nederland om het jaarlijkse congres van het Kurt Lewin Insituut bij te wonen, een onderzoeksschool die sociaal-psychologische onderzoekers van zes Nederlandse universiteiten verenigt en opleidt. Daar sprak ze onder meer over deze zogeheten `huwelijksparadox'. Het traditionele idee, zegt ze, is dat mensen sociale en psychologische steun krijgen van hun partner. En dat klopt ook. ,,Maar over het algemeen blijken mannen die steun alléén van hun vrouw te krijgen, terwijl vrouwen ook veel sociale en psychologische steun krijgen van vriendinnen en familieleden, bijvoorbeeld hun moeder. Vooral van andere vrouwen, ja.'' Die zijn daar nu eenmaal gemiddeld beter in dan mannen, beargumenteerde Taylor al in haar vorig jaar verschenen boek The Tending Instinct.

Bovendien is het huwelijk – of elke stabiele relatie, of je nu getrouwd bent of niet – voor vrouwen veel meer een bron van stress en problemen dan voor mannen. ,,Als mannen thuiskomen van hun werk, worden ze meteen rustig'', zegt Taylor. ,,En voor alleenstaande vrouwen geldt dat ook. Dat blijkt uit onderzoek waarbij hun lichamelijke stressreacties gemeten zijn. Maar bij getrouwde vrouwen blijft het stressniveau nog tot laat op de avond verhoogd. Voor die vrouwen betekent thuiskomen niet meteen `rust en veiligheid', zoals bij hun mannen.'' Iets vergelijkbaars is te zien in onderzoeken naar de manier waarop echtparen ruzie maken. ,,We zien dat vrouwen bij een echtelijke ruzie heel veel stresshormonen aanmaken, en mannen veel minder. Het doet ze gewoon niet zoveel, blijkt.'' Als twee mannen om een parkeerplaats strijden, pieken hun stresshormonen weer wel.

Zowel mannen als vrouwen ondervinden de voordelen van een goede, stabiele relatie, zegt Taylor, maar voor mannen zijn die voordelen dus groter en vrouwen krijgen er meer nadelen bij cadeau. Waarom willen mannen dan toch vaak hun opties openhouden? ,,Het gangbare idee daarover komt uit de evolutietheorie'', zegt Taylor. ,,Dat mannen hun zaad zouden willen verspreiden bij zoveel mogelijk vrouwen. Maar uit onderzoek blijkt dat er feitelijk weinig verschil in promiscuïteit tussen mannen en vrouwen bestaat, en het verschil dat er is, wordt veroorzaakt door een páár mannen met heel veel partners. Dus wat mij betreft is de paradox van het huwelijk nog steeds een paradox.''