PROGRAMMA

Mobiliteit is het thema van de eerste Internationale Architectuur Biënnale in Rotterdam die op 7 mei opent en tot 7 juli duurt. Een overzicht van de activiteiten, per locatie:

Nederlands Architectuurinstituut (NAi) In de grote zaal van het NAi is World Avenue te zien. Voor deze hoofdtentoonstelling van de Architectuur Biënnale hebben universiteitsstudenten uit negen steden (Los Angeles, Tokio, Peking, Pearl River Delta, Beiroet, Boedapest, het Roergebied en Mexico Stad) veelgebruikte routes op video vastgelegd en volgens een vaststaand protocol geanalyseerd. Daarnaast is ook Holland Avenue te zien. Hierin laten studenten van 12 architec- tuuropleidingen hun ideeën voor de Randstad-snelweg met een lengte van 153 kilometer zien. Verder in het Architectuurinstituut de tentoonstelling Motopias (ontwerpen van bekende architecten als Le Corbusier en Frank Lloyd Wright voor de snelweg) en een Mobility Lounge, de onmoetings- plek van de Biënnale.

Las Palmas/Pakhuis Meesteren Deze plek zal dienen als het MOb_LAb, het Mobiliteitslaboratorium. Hier geven architecten, filmmakers, fotografen en kunstenaars hun visie op mobiliteit. Onderdeel van het MOb_LAb is de Open Biënnale, waar allerlei ,,inspirerende projecten'' zijn te zien, aldus het programma.

Ruimte voor mobiliteit is een presentatie van projecten over mobiliteit en ruimtelijke ordening in Nederland, zoals het Snelweghuis, Vervoer in de toekomst, de Hoge Snelheids Lijn en een video-installatie over het dierenleven op en rond de snelweg in Toronto.

Verder zijn in Las Palmas/Pakhuis Meesteren internationale tentoonstellingen te zien, zoals Architecture on the move! Cities and mobility en Getting There: Mobility and the Future of Ground Zero.

Internationaal forum van debat Het derde onderdeel van de Biënnale bestaat uit debatten, symposia en lezingen. Aan World Avenue en Holland Avenue zullen twee symposia worden gewijd. Op 16 juni houden architecten en beleidsmakers onder leiding van Marcel van Dam het Grote Biënnale Debat over een aantal stellingen over mobiliteit, ruimtelijke ordening en architectuur. In de serie Star Speakers zal een aantal internationaal erkende architecten lezingen houden. Sterren zijn onder anderen Wiel Arets, Zaha Hadid, Ben van Berkel, Caroline Bos, Dominique Perrault en Greg Lynn.

City Program Verschillende kunstinstellingen en musea in Rotterdam hebben gedurende de Architectuur Biënnale tentoonstellingen die raakvlakken hebben met mobiliteit, zoals Vrrooomm! Vrrooomm! in het Nederlands Fotomuseum, Mobiel natuurreservaat in het Natuurmuseum, Description: Mobile City in het Goethe Instituut en Wereldhaven-Havenwereld in het Maritiem Museum.

Voor details, adressen en een volledig programmaoverzicht van de Architectuur Biënnale zie www.1ab.nl