Outsourcing is volgende ronde van globalisering

Water zoekt zijn laagste punt, outsourcing z'n goedkoopste: steeds meer banen in nieuwe takken van technologie en in callcenters stromen uit de dure geïndustrialiseerde landen naar de lage lonenlanden. Tot hun schrik ontdekken ze dat hun goedopgeleide krachten te duur zijn, en dat veel van dat werk door mensen kan worden gedaan die niet noodzakelijk minder weten, maar wel minder verdienen.

De gevolgen voor de werkgelegenheid in de geïndustrialiseerde landen zijn nog niet te overzien, maar kunnen gigantisch worden. Bij de Bank of America bijvoorbeeld gaan er volgens het tijdschrift BusinessWeek dit jaar 2700 van de 25.000 banen verloren – en bijna de helft daarvan wordt naar India overgeheveld. ,,Manila, Sjanghai, Boedapest, San José in Costa Rica: deze steden en tientallen andere over de hele wereld zijn de nieuwe back offices voor Corporate America, Japan Inc., and Europe GmbH.'' Analist John McCarthy van het Amerikaanse onderzoeksbureau Forrester Research voorspelt dat in 2015, tenminste 3,3 miljoen witteboordenbanen en 136 miljoen dollar aan lonen zullen zijn verplaatst naar ontwikkelingslanden. Britse banken als HSBC Securities hebben grote back offices in China en India; Franse bedrijven gebruiken callcenters in Mauritius; General Electric biedt werk aan zo'n zesduizend onderzoekers en ingenieurs in tien landen; Philips heeft behalve de productie, ook de research and development voor veel televisies, mobiele telefoons en audioproducten overgeheveld naar Sjanghai. De vlucht van kenniswerk kan ook voordelen hebben: de afzetmarkt voor goederen wordt groter, bovendien blijven prijzen dankzij goedkope arbeid binnen de perken.

India en Cambodja zijn twee van de landen die baat hebben bij outsourcing. India is veel verder dan Cambodja: Indiërs kunnen al Engels spreken met een Amerikaans accent en bemannen callcenters van grote Amerikaanse bedrijven. Ook in IT is het land ver, veel verder in ieder geval dan het door dertig jaar oorlog lamentabele Cambodja. Maar dat geeft niet, want ze zijn daar meer dan blij met de uitbestedingskruimels die India laat vallen.

Outsourcing naar ontwikkelingslanden: de volgende ronde van de globalisering.