Oproer na ruzie om fiets

De dood van een inwoner van Kloosterhaar in Overijssel is gisteravond de aanleiding geweest van een massale opstand van enkele honderden dorpsbewoners tegen de politie. Bij de vechtpartij, waarbij twee pelotons van de Mobiele Eenheid zijn ingezet, zijn diverse gewonden gevallen en arrestaties verricht.

Dat meldde een woordvoerder van de politie. Aanleiding voor het oproer was de diefstal van een fiets. Een inwoner van Kloosterhaar betrapte een 31-jarige dorpsgenoot bij het stelen van zijn fiets, en werd in een stevige woordenwisseling onwel. Ondanks reanimatie door ambulancepersoneel is hij ter plaatse overleden.

Op dat moment keerden honderden dorpsbewoners zich tegen de vermoedelijk drie agenten die ter plaatse waren om de fietsendief te arresteren. De situatie was zo bedreigend dat de agenten besloten ME-versterking op te roepen. De pelotons van Zwolle en Twente telden gezamenlijk ongeveer tachtig man. Die hebben enkele straten schoongeveegd. De fietsendief zit vast.