Opnieuw drie Irakezen in handen VS

De VS hebben opnieuw drie Iraakse leiders in handen gekregen. Het gaat om defensietopman Abdul al-Tawab Mullah Hwaish, commandant Mizban Khadr Hadi en Taha Muhyl al-Din Ma'rouf, een van Saddam Husseins vice-presidenten.

Ze zijn respectievelijk nummer 16, 41 en 42 op de Amerikaanse lijst van 55 meest gezochte Irakezen. Hwaish zou in de jaren tachtig toezicht hebben gehouden op de ontwikkeling van massavernietigingswapens en leidde onder meer het ministerie van Militaire Industrialisatie. Vice-president Ma'rouf was onder meer lid van de Revolutionaire Commandoraad, maar behoort volgens de Amerikanen niet tot de vertrouwelingen van Saddam Hussein. Hadi was commandant van een van de vier militaire regio's die Saddam instelde aan het begin van de oorlog.

De VS hebben van de 55 meest gezochte leiders er achttien in handen, onder wie vice-premier Tariq Aziz (nummer 43) en twee halfbroers van Saddam Hussein. De Iraakse president zelf, en zijn twee zonen, zijn nog niet gevonden.

In Washington heeft minister van Defensie Donald Rumsfeld ontkend dat Paul Bremer is benoemd tot VS-gezant voor Irak en boven de huidige Amerikaanse bestuurder, generaal b.d. Garner, zou komen te staan. ,,Jay Garner doet een werkelijk fantastisch karwei voor de natie. Elke suggestie van het tegenovergestelde is niet waar en kwetsend. Het Witte Huis heeft geen mededeling over ander benoemingen'', zei Rumsfeld.

De Britse VN-ambassadeur, Sir Jeremy Greenstock, uitte gisteren kritiek over de manier waarop Irak na de oorlog moet worden bestuurd. Op een discussiemiddag op de Harvard University zei hij dat dat ,,als het Pentagon de vrede runt, we allemaal in gevaar zijn''.

In Karbala, ten zuiden van Bagdad, zijn gisteren honderden stoffelijke overschotten in een massagraf gevonden. Volgens ooggetuigen probeerde de plaatselijke bevolking met behulp van een bulldozer de lijken op te graven. Het aantal slachtoffers ligt mogelijk boven de duizend.

Inwoners van Karbala zijn ervan overtuigd dat de doden burgers zijn die tijdens de mislukte opstand van 1991 tegen het regime van Saddam Hussein zijn vermoord. Van de meeste slachtoffers zijn de handen achter de rug gebonden met dikke kabels.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft de Amerikaanse troepen opgeroepen de massagraven te beschermen en officiële onderzoekers de lichamen te laten bergen. Volgens de organisatie is dit nodig om zo bewijzen van misdaden tegen de menselijkheid te kunnen verzamelen.