OM: moskee Eindhoven werft strijders

De Al-Fourqaan moskee in Eindhoven is een broeinest voor het werven van Nederlandse moslimjongeren voor de gewapende jihad. Diverse ondergrondse organisaties die zich bezighouden met ronselen vallen onder het gebedshuis. Ook zou de moskee een ontmoetingsplaats zijn van rekruteurs met rekruten.

Deze conclusie trekt het openbaar ministerie (OM) in het strafdossier in een zaak tegen 13 moslims die vanaf 12 mei terecht zullen staan voor de Rotterdamse rechtbank. De imams ,,banen de weg voor rekrutering voor de jihad'', aldus justitie. Een verdachte zegt in zijn verhoor: ,,De imams brengen het kwaad in je hoofd (...). De imams in de moskee kunnen dingen zeggen waar je van in de war raakt, het lijkt de waarheid. Je wordt geïndoctrineerd.''

Het OM gaat met zijn conclusies verder dan minister Remkes (Binnenlandse Zaken) twee weken geleden in een brief aan de Tweede Kamer. Hij schreef dat de gebedsdiensten in de Al-Fourqaan moskee bijdragen tot ,,radicalisering van met name jonge moslims''. Maar de conclusie dat dit wel moet leiden tot ,,directe betrokkenheid bij gewelddadige jihad of terrorisme'' was volgens Remkes ,,voorshands niet gerechtvaardigd''.

De meesten van de verdachten waren regelmatige bezoekers van Al-Fourqaan en worden ervan verdacht betrokken te zijn bij ronselpraktijken, sommigen als rekruteurs, anderen als rekruten. De verdachten hebben hun betrokkenheid ontkend.

Bronnen binnen justitie verwachten dat het strafrechtelijke onderzoek zich in de toekomst ook zal richten op de formele organisatie van de Al Fourqaan en de achterliggende zendingsstichting Al-Waqf al-Islami die vanuit Saoedi-Arabië wordt bestuurd en gefinancierd. Tot dusver is dat nog niet gebeurd door ,,gebrek aan capaciteit'', aldus een bron binnen justitie.

De verdachten in deze zaak zijn vorig jaar aangehouden na tips van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Al Fourqaan en Al-Waqf willen inhoudelijk niet reageren op de beschuldigingen: ,,Justitie moet eerst maar met bewijzen komen'', aldus Saeed Mohamed namens de twee organisaties.

In het strafdossier waarin deze krant inzage heeft gehad, zegt justitie: ,,Vanuit het Islamitisch centrum Al Fourqaan worden diverse activiteiten op het terrein van stichting, opleiding en vorming georganiseerd. Deze houden vermoedelijk direct en indirect verband met de gewelddadige jihad.'' Binnen de moskee zouden twee verdachten een ,,ondergrondse organisatie'' hebben ontwikkeld. Zo was hoofdverdachte Rodoin D., een 26-jarige Algerijn die momenteel vast zit in Frankrijk, volgens justitie actief met zijn Dar Al Almane, `Huis van Veiligheid'. Dat zou een ontmoetingsplaats zijn geweest voor jonge moslims. Daarnaast richt justitie zich op een jongerenkamp voor moslims in de kampeerboerderij `t Rokende Turf aan de Reeuwijkse Plassen.

ZATERDAGS BIJVOEGSEL: pagina 23 en 24

    • Jaco Alberts
    • Steven Derix