Nieuwe verdenking vogelpest `domper'

De nieuwe verdenking van vogelpest, gisteren in Helenaveen, is ,,een domper'' voor de plaatselijke pluimveehouders. Dat zegt voorzitter A. van Rens van de vakgroep pluimvee van de landbouworganisatie LLTB. ,,Pluimveehouders ten noorden van de A67 hoopten juist dat de overheid het gebied weer zou vrijgeven. Dat gebeurt voorlopig niet.'' Helenaveen ligt boven de A67.

Het ministerie van Landbouw maakte gisteren bekend dat na zes dagen zonder nieuwe besmettingen weer twee pluimveebedrijven ernstig worden verdacht. Naast het bedrijf in het Brabantse Helenaveen betreft het een boerderij in het Limburgse Beringe, ten zuiden van de A67. De A67 vormt een scheidslijn van twee van elkaar afgesloten gebieden.

De Algemene Inspectie Dienst (AID) gaat vanaf vandaag op zoek naar `verboden' hobby-pluimvee in de Gelderse Vallei. Medewerkers van de AID bezoeken adressen waarvan zij vermoeden dat er hobbydieren zijn die hun eigenaren niet hebben gemeld. Alle hobbydieren worden gedood.

De familie van de ruim twee weken geleden overleden dierenarts uit Rosmalen wil excuses van staatssecretaris Ross-Van Dorp (Volksgezondheid). De dierenarts overleed aan een besmetting met het vogelpestvirus. Ross-Van Dorp zei eerder dat de dierenarts die werkzaam was geweest op enkele besmette bedrijven, beschermende medicijnen in had moeten nemen.

De staatssecretaris wekte met haar uitspraken de indruk dat de dierenarts zijn dood aan zichzelf had te wijten. Vorige week heeft Ross-Van Dorp in de Tweede Kamer verklaard dat dit nooit haar bedoeling is geweest.