Nep-geile muziek

Ze zijn al bijna kapot gehyped in Engeland, de Yeah Yeah Yeahs. En dat na twee singeltjes, een paar optredens en onnoemlijk veel interviews waarin flink stoer werd gedaan. Dat dit New Yorkse trio ook stoere muziek maken kan bewezen ze met hun eerste ep. Kale, maar opdringerige songs in de traditie van de artistieke neopunk die in New York weer in de mode is.

Vooral de stem van zangeres Karen O viel op. En natuurlijk beginnen ze in Engeland dan prompt te zeuren over sex-appeal, hetgeen Karen in alle staten van exhibitionisme bracht. Met dank aan een minimalistische basis van gitaar en drums wisten de twee mannelijke leden op dat eerste epeetje Karen's stem namelijk bijna ongemerkt naar voren te schuiven. De tweede singel was al wat gelikter. En nu eindelijk het album er is, vraag je je af wie voor dit resultaat mag tekenen. De Britse pers? De hilarisch onapetijtelijke seksbom Karen O? Of toch de band Yeah Yeah Yeahs? Als het trio gezamenlijk voor het groepsgeluid op Fever To Tell heeft gekozen, dan heb ik me behoorlijk in de heren vergist. Want op deze debuutplaat wordt bij elk nummer een sound gezocht, met als doel Karen O te laten uitblinken en de indruk te wekken dat we met geile muziek van doen hebben. Een paar nummers halen nog bijna het niveau van voor de hype. Meestal echter wordt er gewaagd gegoocheld met keyboards en ritmeboxen om een vleugje disco of nepfunk toe te voegen. En dan is het verschil met de oorspronkelijke Yeah Yeah Yeahs enorm.

Is hier een artistieke visie gegroeid? Of is dit gewoon oplichterij?

Het valt niet mee daarover te beslissen. Want hoe je het ook wendt of keert: de stem van Karen O is vaak meeslepend. En ook die gelikte kunstjes zijn niet allemaal karakterloos. De Yeah Yeah Yeahs op de hype afrekenen zou dan ook onzinnig zijn. Ze hun muzikale richting reeds bij hun eerste album verwijten ook. Neemt niet weg dat veel van wat er op deze plaat gebeurt mij volkomen koud laat, en me niet verder brengt dan de gedachte: gut, wat heeft die meid een strot.

Yeah Yeah Yeahs: Fever To Tell (Dress Up/Polydor 076 135-2)

    • Nanne Tepper