Liggend slank worden. En gelukkig

Vergeet het springen, zwoegen en zweten in de sportzaal. Breng lichaam en geest in balans met rust en concentratie. Jowi Schmitz ontdekt het liggend fitnessen.

Als je de ronkende taal van de sportschool moet geloven, kan iedereen aanspraak maken op een weergaloos lijf. Binnen twee maanden na het betreden van een aerobicszaal zijn vetrollen opgelost, kan de rug als een knipmes naar voor en achter worden geklapt en is niet alleen de hoofdpijn verdwenen, maar is ook bekend waaróm die hoofdpijn de hersenen teisterde. Van de nieuwste aerobicstrends val je namelijk niet alleen af, en word je ook niet slechts soepel, ontspannen en energiek – ze maken je bovenal gelukkig.

Voor al dat welzijn hoef je geen zweetdruppel te laten. Concentratie van `Body en Mind' is het belangrijkste. Dat is nog niet zo eenvoudig als het lijkt. Want probeer maar eens tergend langzaam en volkomen beheerst het ene been voor het andere te plaatsen, met het lijf recht, de knieën iets gebogen, terwijl je diep in en uit blijft ademen. Of ga op de rug liggen en draai met het linkerbeen perfect kleine cirkels, terwijl het andere been uiterst ontspannen voor evenwicht zorgt. Zelfs iets ogenschijnlijk simpels als de armen strekken wordt een geheel andere ervaring als het op een langzame geconcentreerde manier gebeurt. Dit is de nieuwe fitness: Body-Mind.

Er zijn genoeg Body-Mind varianten te kiezen, met exotische namen als Body Balance, Power Yoga, Ground Control-Pilates en Balance 4 Life. Allemaal beloven ze rust en fitheid, zonder de pijn en de inspanning die lessen als Steps (op en rond een soort voetenbankje springen) of Spinning (de benen uit je lijf fietsen) veroorzaken. Aangezien de meeste mensen in het dagelijks leven al hard genoeg rennen, ten minste figuurlijk, spreekt het eigenlijk vanzelf dat de `Body-Mind'-beweging, al enige jaren in opkomst, nu definitief zijn plek in de sportschool heeft veroverd.

Wie gewoon op muziek wil blijven rondspringen wordt uiteraard nog steeds bediend, maar in de meeste trendgevoelige sportscholen hebben alleen de jonkies tot maximaal een jaar of vijfentwintig daar nog zin in. Die fanatiekelingen krijgen de allernieuwste rage geserveerd: met echte handschoenen een echt potje Kickboxen – met echte kickbox-instructeurs – of wulps leren wiegelen tijdens `Rock Bottom': een aerobicsklas geïnspireerd op de billen van Jennifer Lopez. De kalmere aanhangers van `Body-Mind' trekken hun neus op voor zoveel drukte. Zij zingen een ontspannend `hum'-lied tijdens een lesje Poweryoga of worden zich spierpijnloos bewust van lijf en leden gedurende een Ground Control-Pilates sessie. Geen wonder dat de `Body-Mind' een wat ouder en uitgezakter publiek trekt.

BEDLEGERIGE SOLDATEN

Debbie Jenner noemt zich de grondlegster van Ground Control-Pilates, wat een beetje lijkt op eenvoudige yoga. Volgens haar verhoogt deze Body-Mind-variant niet alleen het lichamelijke, maar ook het geestelijke welzijn. ,,Het is jammer'', zegt Jenner, ,,dat er in Nederland geen goed doortimmerd fitnessblad bestaat, want veel mensen denken nog steeds dat sporten pijn moet doen. Tijdens mijn lessen ben je bij wijze van spreken bezig met hoe je pink staat, daar komt geen pijn aan te pas. En juist als er zo langzaam en geconcentreerd wordt bewogen, heeft dat in het begin enorm veel effect.''

Jenner baseerde haar methode op de originele bewegingsvorm Pilates, die in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw werd ontwikkeld voor bedlegerige soldaten. Dus geen gespring of gehups, maar oefeningen die grotendeels zittend of liggend op de grond worden uitgevoerd. Pilates kan zowel op een matje worden uitgevoerd als met apparaten, die wel iets weg hebben van buitenissige martelwerktuigen. De apparaten worden overigens alleen tijdens de personal training gebruikt, die Jenner in haar net geopende studio verzorgt. Volgend jaar zal een groter publiek met de werktuigen kennis kunnen maken, want een fitnessdistributeur zal komende zomer met een Pilates-apparaat voor sportscholen op de markt komen.

Jenner heeft al talloze trends zien komen en gaan in de twintig jaar die ze nu meedraait: in de jaren tachtig was zij een van de eersten die aerobics in Nederland introduceerde, met haar groep Doris D. & The Pins. ,,Daarom wil ik ook niet dat Ground Control-Pilates een rage wordt, want rages gaan zo snel weer voorbij.'' Nog steeds komen mensen op een trend af en dan verwachten ze binnen een paar weken `de benen van Claudia Schiffer', zegt Jenner. Onzin natuurlijk. ,,Van één keer per week ga je zeker vooruit, maar als je wilt afvallen is het raadzaam om Ground Control-Pilates af te wisselen met lessen die meer zijn gericht op het uithoudingsvermogen en dan zou je idealiter zo'n drie, vier keer per week moeten trainen. Anderzijds, die ideale wereld bestaat niet. Als ik op de Margrietbeurs sta, kom ik vrouwen tegen die alle bewegingsvormen al hebben geprobeerd, maar niets konden volhouden. Die zijn helemaal enthousiast dat ze mijn lessen wél kunnen volgen. ''

VAST PUBLIEK

Ground Control-Pilates wordt in sportscholen gegeven, bijvoorbeeld in Club Sportive, een trendy sportschool met filialen in Amsterdam, Diemen en Hilversum. Volgens manager Gee Andries, alias Gee Star, voormalig breakdance kampioen en personal trainer, is het een succes. ,,Ground Control-Pilates heeft een vast, steady publiek. Het is niet te zweverig, het is juist heel concreet, bijna `gewoontjes'. In tegenstelling tot yoga, dat echt heel spiritueel is.'' Om nog iets ,,tussen Yoga en Ground Control-Pilates in'' te kunnen bieden, ontwikkelde Andries `Balance 4 Life', een mix van Yoga, conditietraining en uitgekiende oefeningen voor een sterker lijf. Volgens Gee zijn de reacties `uitzinnig'. ,,Een oudere dame kon toen ze begon niet eens een krant uitgevouwen lezen, zo erg gingen haar armen daarvan trillen. Dus verfrommelde ze iedere morgen haar dagblad tot een handzamer formaat. Na twee maanden Balance 4 life, en dat is dus maar víer lessen, hield ze de krant uitgevouwen vast. Moeiteloos''.

Maar wie met het oog op de zomerkleding mikt op een snel lichamelijk resultaat, kan toch het beste een personal trainer inhuren – ook een trend, zegt Andries. Momenteel traint hij bijvoorbeeld Vivian Reijs van het televisieprogramma Wannahaves met een Balance 4 Life-programma. ,,Je ziet het verschil. In het begin kon ze niet eens op haar bénen staan. Ze deed weliswaar eerder al aan fitness, maar ik gaf haar oefeningen waarbij ze merkte hoe out of shape ze eigenlijk was. Nu is het veel beter. Onlangs sprong ze voor het programma moeiteloos uit het mandje van een luchtballon.''

    • Jowi Schmitz