Kwartaalcijfers Unilever en Shell verrassen beurs

Unilever en Koninklijke/Shell verrasten belegers gisteren met hun kwartaalcijfers, zowel in positieve als negative zin. De kans is echter aanwezig dat de rollen volgend kwartaal omkeren.

Het contrast was groot gisteren tussen de twee Nederlands-Britse multinationals. Shell boekte de hoogste kwartaalwinst in het bestaan, terwijl Unilever de verwachtingen niet waar kon maken.

Unilever, de maker van Omo waspoeder, Dove zeep en Magnum ijs, werd hard afgestraft op de beurs. Het aandeel verloor 9 procent en sloot op 51,35 euro. Analisten haasten zich gistermiddag om hun verwachtingen naar beneden bij te stellen. De winst van het aandeel Shell was bescheiden, 2,6 procent tot 37,60 euro, maar de stijging kwam in een zeer negatieve markt. De AEX-index sloot met een verlies van 1,2 procent op 279 punten.

De belangrijkste reden waarom beleggers hun aandelen Unilever van de deden, was niet eens zozeer het resultaat. De stijging van de omzet van de belangrijkste merken bleef weliswaar steken op een magere 3 procent, maar er was in ieder geval sprake van een toename. Waar beleggers van schrokken is dat Unilever zes weken geleden nog voorspelde dat de omzet in het eerste kwartaal met 4 tot 5 procent zou stijgen. ,,Het is duidelijk dat het management de budgetten voor maart totaal verkeerd heeft ingeschat'', aldus analist R. van der Meij van Bank Oyens & van Eeghen in een schriftelijke reactie.

Volgens Unilever was de dip in maart eenmalig en werd deze veroorzaakt door onder meer een laat paasfeest. Alhoewel analist Van der Meij het eens is met deze conclusie, is hij toch bezorgd dat het momentum voor de omzetgroei is afgenomen. Unilever heeft ondanks het matige kwartaal de doelstelling laten staan dat de omzet van de grootste merken dit jaar met 5 tot 6 procent zal groeien, een prognose die dus een hogere groei voorziet in de komende kwartalen.

Een heel ander verhaal was Shell. De energiegigant boekte een winst, exclusief eenmalige baten, van 3,9 miljard euro, een stijging van 61 procent en beter dan analisten hadden verwacht. Het concern profiteerde van recente overnames, maar vooral van de olieprijs die zeer hoog stond in de aanloop naar de aanval op Irak. Dat Shell met een goed resultaat zou komen was verwacht. Rivalen ExxonMobil en BP waren eerder deze week al met recordwinsten gekomen.

Dat de aandelen van het bedrijf zo weinig profijt hadden van de kwartaalcijfers kwam omdat deze voor een groot deel werden veroorzaakt door de hoge olieprijs. ,,De cijfers zijn alweer geschiedenis, de olieprijs is het belangrijkste'', aldus een analist tegen het Britse persbureau Reuters. De olieprijs is de laatste weken namelijk sterk gedaald, tot zo'n 10 dollar onder het hoogtepunt van voor de oorlog in Irak. Dit zal de cijfers in het tweede kwartaal zeker beïnvloeden, zo stellen analisten.