Jopie Jonkers Groep

Het aantal bespelers van de enkelpedaalsharp is in Nederland te tellen op de vingers van twee handen. Jopie Jonkers speelde tot voor kort een nog zeldzamer instrument: de Paraguyaanse harp, goed passend bij de traditionals uit Argentinië, Venezuela, Cuba en Frankrijk die haar repertoire uitmaken. Op Moriré en Buenos Aires heeft Jonkers zich, met de haar typerende onderkoelde passie, geheel geworpen op het land van de tango. Met een mengeling van levenslust en melancholische berusting wekt de harpiste werk van onder andere Piazolla en Castillo tot leven. Jonkers zingt de teksten met een stem die in helderheid niet onderdoet voor haar tinkelende instrument. Haar vaste begeleider Koen de Cauter voegt op goed gekozen plekken een gitaarloopje toe of een venijnig akkoordje; jammer dat zijn instrument in de geluidsmix soms wat rammelend klinkt. Bas en drums komen er enkel aan te pas wanneer dat hoogstnoodzakelijk is. Dat houdt dit Zuid-Amerikaanse pareltje vrij van overdadige pathos en zo blijft de presentatie puur als bergkristal.

Jopie Jonkers Groep: Moriré en Buenos Aires (Munich Records, BMCD392)