Hof Italië spreekt Andreotti vrij

Het hof van beroep in de Italiaanse stad Palermo heeft oud-premier Giulio Andreotti (84) gisteren vrijgesproken van de aanklacht dat hij banden met de maffia zou hebben gehad.

De zaak tegen de oud-premier begon bijna tien jaar geleden. De openbaar aanklagers stelden dat Andreotti, als leider van de christen-democraten in de jaren zeventig contacten zou hebben gehad met de maffia op Sicilië. Hij zou zich van steun van de maffia voor zijn partij en zijn persoon hebben verzekerd.

De beschuldigingen kwamen vooral van maffioso die na hun aanhouding openheid gaven over hun organisatie. Zo zei maffiaspijtoptant Nino Giuffrè dat ,,de maffia dankzij de bemoeienissen van Andreotti kon genieten van een periode van straffeloosheid die minstens een decennium heeft geduurd.'' De openbaar aanklagers hadden een celstraf van tien jaar geëist.

Volgens Andreotti en zijn raadslieden ging het echter om verzinsels, en probeerden maffiabazen als Salvatore Riina, Tommaso Buscetta en Antonio Giuffre wraak willen nemen voor de harde aanpak van hun organisatie door Andreotti.

Het hof van beroep vond gisteren, in navolging van een eerdere uitspraak in 1999 door een lagere rechtbank, dat de beschuldigingen tegen de oud-premier niet op voldoende bewijzen waren gebaseerd, tegenstrijdigheden bevatten en zelfs in een aantal gevallen ,,onzin'' waren. Enkele aanklachten waren bovendien verjaard.

De vrijspraak kan Andreotti, die tussen 1972 en 1992 zeven keer minister-president van Italië was en in totaal 33 keer minister, ook in een andere zaak helpen. In november vorig jaar werd hij, tot verbijstering van veel Italianen, tot 24 jaar cel veroordeeld wegens zijn betrokkenheid bij de moord op een journalist in 1979. Andreotti's advocaten hebben beroep aangetekend in deze zaak, ook omdat de oud-premier als senator voor het leven onschendbaarheid geniet.

Het hof van cassatie moet zich nog uitspreken.