Gedoogzone voor dans en videokunst

De folder beloofde dat het zou gaan om het thema `dubbelzinnigheid van de relatie tussen vrouwen' maar folderteksten eigen biedt ook de tekst voor de dansvoorstelling Sisters van Neel Verdoorn weinig houvast. Haar nieuwe voorstelling is in veel opzichten cryptisch. De drie danseressen Yanaïka Holle, Suzan Tunca en Monica Garcia Vicente, die zich in het danscircuit toch als krachtige persoonlijkheden hebben bewezen, bewegen ruim een uur lang als enigszins nerveus spastische vogelverschrikkers. Verdoorn reduceert ze tot weinig menselijke dames die stuurs en humorloos op hun zitvlak schuiven en kronkelen. Zelfs unisono delen de danseressen nauwelijks iets. Door die ontmenselijking moet je het als toeschouwer doen met de bewegingen en dan blijkt hoe beperkt en repetitief het idioom van Verdoorn is.

In het recente verleden maakte de ex-Djazzez-danseres abstracte balletten voor onder meer Scapino en Krisztina de Châtel en zocht ze ingenieus de ruimte op, in Sisters wordt de ruimte bepaald door een videowand waarop de hoofden van de danseressen veelvuldig in beeld komen. Maar ook hier blijft duister wat Verdoorn te zeggen heeft. Maaike Engels van het Rotterdamse beeld- en geluidscollectief Urbi et Orbi, deelt de choreografie op in drie thematische delen en een appendix: in het eerste deel zijn er wolken en vogels gefilmd en zijn de geluidssamples van Thomas Bouvy zoet melodieus, in deel twee worden films van asfaltwegen begeleid door claxonsamples, en in deel drie spelen muren en handen een hoofdrol. Het beeldverhaal zou iets kunnen verhelderen over het zusterschap maar wát blijft een raadsel. De muziek suggereert soms een spanning die vervolgens op de dansvloer en in de film ontbreekt. Sisters is een gedoogzone waarin dansende `zusters', videokunst uit de jaren tachtig en geluid uit de jaren negentig onaangedaan naast elkaar leven. Alleen het grijsgroene licht van Josanne Buiting geeft het nog wat sfeer.

Voorstelling: Sisters van Korzo Producties. Choreografie: Neel Verdoorn. Gezien 1/5 Korzo-theater Den Haag alwaar t/m 4/5. Tournee in 2004. Inl: 070-3637540 of www.korzo.nl