EU moet meer aan milieubeleid doen

Het concept-verdrag voor de uitgebreide Europese Unie spreekt onvoldoende over het milieu als belangrijk uitgangspunt voor het beleid van de komende jaren.

Het verdrag zoals dat onlangs door de de Europese Conventie onder leiding van Valéry Giscard d'Estaing naar de lidstaten is gestuurd, moet op deze punten worden aangepast.

Dat vinden de milieuministers van de EU-lidstaten die dit weekeinde bijeen zijn in het Griekse Lagonissi voor een informele milieuraad, een vergadering waarop geen besluiten worden genomen.

De Nederlandse staatssecretaris Pieter van Geel (Milieu) heeft in Griekenland bepleit dat in het verdrag het belang van milieu wordt vastgelegd, om te voorkomen dat in economisch minder voorspoedige tijden dit onderwerp van de agenda verdwijnt.

De Europese milieuministers vinden net als Van Geel dat in het concept-verdrag afbreuk wordt gedaan aan wat in eerdere conferenties is bereikt. ,,Dit concept-verdrag zou een enorme achteruitgang betekenen voor het Europese milieubeleid'', aldus de woordvoerder van staatssecretaris Van Geel. ,,Er wordt nu alleen gesproken over sociale cohesie en economische groei. Daar zijn ook de kandidaat-lidstaten niet blij mee.''