DE WEEK

VOOR ALTIJD vast aan onze topmanagers. Dat lot staat dit land nog te wachten. De beloningen dreigen zo hoog te worden, dat straks niemand meer van zijn directiestoel is te branden.

Sterker: van heinde en ver zullen ze toestromen om zich hier uitzonderlijk verdienstelijk te maken. Allemaal zullen ze Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw moeten worden.

Alleen als het buitenland de bonuscarrousel daar in een hogere versnelling laat draaien, loopt het de achterstand op Nederland misschien in.

ALSOF HIJ DE BUI ziet hangen kritiseerde de Duitse superminister van Economische en Sociale Zaken, Wolfgang Clement (SPD), de hoge beloningen in Duitsland als ,,excessen die moreel niet verantwoord zijn''.

Ook de stilte opgemerkt waarin in Nederland de PvdA aan het jongste inkomensvraagstuk werkt?

DE DOLLAR DRAAIT gestaag verder. Tegenover de euro heeft de Amerikaanse wisselkoers het laagste niveau in meer dan vier jaar bereikt.

Dat is gunstig voor de Amerikaanse export. Toch is niet de export het probleem van de Amerikaanse economie, maar de import. De Amerikanen consumeren teveel, teveel op krediet, vooral producten die zij zelf niet meer maken en aan derden uitbesteden. Zo dijt het Amerikaanse handelstekort uit.

En dat handelstekort wordt niet kleiner nu president Bush met zijn belastingverlaging de schuld van de consument als het ware naar de staat verkast. Zo dijen handelstekort en staatstekort samen uit.

OM HET HANDELSTEKORT terug te dringen kiest de Amerikaanse president voor protectionisme. Net als eerder de verouderde staalindustrie schermt hij nu de Amerikaanse textielindustrie van goedkope concurrentie af.

Zo moet Vietnam zijn uitvoer van textiel naar de VS beperken. Dat wil zeggen: Amerikaanse bedrijven als Nike, Gap en K-mart mogen nu nog tot een maximumbedrag aan T-shirts, ondergoed en andere kledingstukken uit Vietnam invoeren, die ze daar zelf laten maken.

INTUSSEN KLAAGT Alan Greenspan. Nog is de rente in de VS over de hele linie lager dan in Europa, maar als het Amerikaanse staatstekort verder oploopt, dan bedreigt dat de monetaire strategie om het Amerikaanse geld goedkoop te houden, zo waarschuwde de Amerikaanse centrale bankier president Bush.

Bush heeft Greenspan (77) een nieuwe, vijfde termijn aangeboden, die hij prompt heeft aanvaard. Maar in plaats van steun kwam Greenspan met kritiek op de belastingverlaging van Bush.

AHOLD HEEFT EEN nieuwe topman. De Zweed Anders C. Moberg, jarenlang bestuursvoorzitter van Ikea, neemt vanaf komende maandag de dagelijkse leiding in handen, nog voordat de aandeelhoudersvergadering zijn benoeming heeft goedgekeurd. Na maanden van ontreddering begint in Zaandam daadkracht te gloren?

En kijk, de huisaccountant van Ahold, die niets meer met het concern te maken wou hebben, is ook weer actief. Op verzoek van de banken zal Deloitte & Touche alsnog Albert Heijn en een Amerikaanse dochter controleren, die door de banken beide in onderpand waren genomen in ruil voor een noodkrediet.

COR BOONSTRA, ex-topman van Philips, is door de rechtbank in Amsterdam vrijgesproken van handel met voorkennis in aandelen van het entertainmentbedrijf Endemol. Hij is wel veroordeeld tot een boete van 135.000 euro voor handel in aandelen Ahold toen hij daar commissaris was en niet in die aandelen handelen mocht.

WEGENS MISLEIDING van beleggers en opzettelijke bevoordeling van favoriete klanten ten tijde van de internet- en telecomhype moeten tien zakenbanken – allemaal gevestigde reputaties op Wall Street – in totaal 1,4 miljard dollar boete betalen, zo hebben zij geschikt met justitie en de financiële autoriteiten in de VS.

Twee steranalisten uit die tijd werden voor hun oplichterij persoonlijk beboet en mogen hun vak nooit meer uitoefenen.

Gedupeerde beleggers die in de schikking schuldbekentenissen lezen zouden de zakenbanken nu met miljarden aan schadeclaims willen bestoken. Waarin zou hun mentaliteit met die van de bedriegers verschillen? Of met die van Nederlandse topmanagers?

    • Paul Friese