Chapeau!

Of de zon nu schijnt of niet, we zetten graag iets op ons hoofd, ziet fotografe Chantal Keizer.

Op een van de nieuwe billboards van H&M staat een meisje met een bikini-topje aan én een wollen muts op. Het is duidelijk: een hoofddeksel draag je vandaag de dag niet meer tegen de kou of de zon. Op een broeierige, bewolkte lente-ochtend is de oogst op straat groot: petten, mutsen, hoofddoeken, bandana's, hoeden; geïnspireerd op hoedenmode uit alle tijden en uit alle windstreken. Alles wordt gerecyled: het klassieke vissershoedje, de Franse alpino-pet, de jaren zestig Jacky Kennedy-hoofddoek, de Kruimeltje-pet uit de jaren twintig en de rapper-bandana. Veel rappers hebben overigens een paar jaar geleden hun caps en bandana's verruild voor een strak nylon-mutsje (model `badmuts'). Net als de bekende R&B-aanvoerder R. Kelly, die soms ook nog een chique Stetson-hoed op zijn mutsje zet.

,,Ik ga bijna nooit de deur uit zonder pet'', zegt Laurien (21) uit Limburg, die zo'n straatschoffie-pet op haar hoofd heeft. Ze heeft thuis petten in alle soorten en maten. Ook Saciero (11) uit Amsterdam heeft er veel meer dan het zwarte cashmir petje dat hij vandaag draagt en waar zijn dreads onderuit komen. ,,Ik vind het gewoon lekker om een petje te dragen.''

De cowboy-hoed is vooralsnog alleen op het hoofd van een Amerikaanse toerist gezien.

    • Chantal Keizer