Boonstra voelt zich gepakt door OM

Cor Boonstra voelt zich gepakt door het openbaar ministerie en de financiële toezichthouder op de beurs, AFM. Dat blijkt uit een vraaggesprek met de voormalige president-directeur van Philips vandaag in NRC Handelsblad.

Boonstra werd gisteren vrijgesproken van handel met voorkennis en aandelen Endemol en beboet wegens onrechtmatige handel in aandelen Ahold. Over deze tweede kwestie zegt hij: ,,Van zoiets is nog nooit een zaak gemaakt bij het openbaar ministerie. Ik ben de eerste en de enige.''

Boonstra heeft weliswaar erkend dat hij als commissaris van Ahold zijn handel in aandelen in dat bedrijf had moeten melden, maar wijst erop dat andere commissarissen en bestuurders die soortgelijke fouten hebben gemaakt er met een boete van enkele tienduizenden euro's van afkwamen, zonder rechtszaak. ,,Maar Boonstra komt er zo niet van af. Nee, Boonstra wordt voor de rechter gesleept.''

,,En waarom? Omdat het de AFM en het openbaar ministerie zo bijzonder goed uitkomt. Ze willen een voorbeeld stellen. De AFM schreef in zijn jaarverslag over 2001 dat die nieuwe regel nog niet overal bekend is en dat mensen persoonlijk worden gecorrigeerd door het geven van informatie, eventueel door het opleggen van een boete. Maar Boonstra moet hangen.'' De rechtbank veroordeelde de Philips-topman gisteren tot een boete van 135.000 euro.

Dat hij werd vrijgesproken van handel in voorkennis met aandelen Endemol veroorzaakte gisteren bij Boonstra geen opluchting. Hij had de vrijspraak verwacht. ,,Ik dacht: zie je wel.'' Boonstra vond de beschuldiging niet terecht. ,,Vanaf het begin heb ik gezegd: het was geen voorkennis, het was kennis. Endemol was succesvol en iedereen kon zien aankomen dat het zou worden overgenomen.''

Hij was gisteren niet in de rechtszaal toen de rechter zijn oordeel uitsprak. Hij keek naar het nieuws op RTL5. Het oordeel van de rechter over het niet melden van transacties in aandelen Ahold – ,,zeer laakbaar'' – vindt Boonstra ,,te zwartwit en niet erg objectief''. De rechter had, vindt hij, beter naar zijn argumenten moeten luisteren. Toch wil hij nu graag ,,een punt achter de zaak zetten''. Hij hoopt dat het openbaar ministerie dat ook doet. ,,Dat zou ze sieren.''

HOOFDARTIKEL: pagina 7

WINST EN VERLIES: pagina 13

VRAAGGESPREK: pagina 25