`Boonstra heeft genoeg geleden'

Wat vindt het ministerie van Financiën, oud-Getronics-topman Ton Risseeuw en twee advocaten van de `zaak-Boonstra'? Een rondgang.

De vrijspraak van Cor Boonstra, oud Philips-president, in de voorkenniszaak rond Endemol, heeft tot gemengde reacties geleid. Boonstra werd wel veroordeeld voor het niet melden van effectentransacties in Ahold.

Het ministerie van Financiën laat weten niet verrast te zijn door de uitspraak in de zaak Boonstra. ,,Het blijft lastig om in dit soort zaken de bewijslast rond te krijgen'', zegt een woordvoerder van demissionair minister Hoogervorst. ,,Het is veelal circumstantial evidence, waarbij je heel moeilijk kunt aantonen of er daadwerkelijk is samengespannen. De rechter heeft ook gezegd dat er een aantal heel opmerkelijke zaken zijn in deze zaak. Boonstra heeft zelf gehandeld, hij heeft overleg gevoerd. Maar dat bij elkaar is niet voldoende om hem te veroordelen.''

De Nederlandse regelgeving voor voorkenniszaken is momenteel al de strengste van heel Europa. Hoogervorst heeft, volgens zijn woordvoerder, goede hoop op een nog in de maak zijnde Europese richtlijn over marktmisbruik. ,,Vooral in het preventieve traject – de regels die aandeelhouders moeten volgen voor het melden van transacties – kan nog het een en ander aangescherpt worden'', aldus de woordvoerder.

Volgens voorkennisadvocaat R. Verbunt toont de uitspraak aan dat het openbaar ministerie heel voorzichtig moet zijn met verdenkingen. ,,Gezien de inzet van justitie is de uitspraak verrassend. Je zou verwachten als ze een zaak als deze doorzetten, dat ze voldoende bewijs hebben. Het vonnis toont aan dat je niet zomaar op een paar indrukken af kan gaan.''

Ton Risseeuw, voormalig topman van automatiseerder Getronics is positief over het resultaat: ,,Ik beschouw dit als vrijspraak, en die vind ik heel terecht. Die boete voor de transacties in Ahold? Ach, dat is een boete voor een administratieve fout. Ik vind hem veel te zwaar. Heel triest. Dit feit vind ik dezelfde categorie als wanneer je te hard rijdt.''

Boonstra werd gisteren veroordeeld tot een boete van 135.000 euro voor het niet melden van effectentransacties in Ahold, waar hij destijds commissaris was. Risseeuw: ,,Als je een topfunctie inneemt heb je een bepaalde reputatie, en reputaties zijn eerder afgebroken dan opgebouwd. Boonstra heeft al onnoemelijk veel schade geleden. [Vervolg BOONSTRA: pagina 15]

BOONSTRA

'Boonstra zou in de VS schuldig zijn'

[Vervolg van pagina 13] ,,Amerika beschikt over een zeer geolied vervolgingsapparaat'', zegt Jan Joosten, een Nederlandse advocaat bij het Amerikaanse kantoor Hughes Hubbard & Reed. ,,Ik acht de kans redelijk groot dat een zaak zoals die tegen Boonstra hier wel zou zijn gewonnen.''

Joosten wijst erop dat Nederland weliswaar strenge wetgeving heeft op het gebied van handel met voorkennis, maar dat die nog vrij jong is. ,,In de VS spelen al voorkenniszaken sinds de jaren veertig. Er is veel jurisprudentie op dit gebied, en de regels zijn bekend.''

Voorkenniszaken gaan vaak samen met fusiegolven, omdat fusies gepaard gaan met koersgevoelige informatie. Dit was ook het geval bij Boonstra.

Dat voorkenniszaken ook in de Verenigde Staten niet niet altijd eenvoudig liggen, blijkt uit de kwestie rondom Martha Stewart, Amerika's trend-leidster. Ook zij verkocht op een tactisch moment in 2001 aandelen Imclone, maar justitie, noch de SEC, de Amerikaanse beursautoriteit, hebben het net rondom haar kunnen sluiten.

De Martha Stewart zaak toont trouwens opmerkelijke overeenkomsten met die van Boonstra. Stewart werd vermoedelijk direct of indirect getipt door Waksal, haar goede vriend.

De Amerikaanse autoriteiten volgen in de Martha Stewart-zaak de beproefde afknijpmethode, waarbij van onderaf verantwoordelijke betrokkenen worden overgehaald om, in ruil voor strafvermindering, te getuigen tegen de hoofdverdachte.

,,De SEC en justitie proberen zoveel mogelijk betrokkenen over te halen om te getuigen'', zegt Joosten. ,,Als men in Nederland bijvoorbeeld mevrouw Toth zover had kunnen krijgen om tegen Boonstra te getuigen, dan had men de zaak wellicht kunnen winnen.''