Beurs houdt banken in ongewisse

ABN Amro durfde begin deze week geen prognose af te geven voor de rest van het jaar. Deutsche Bank publiceerde ook kwartaalcijfers en toonde zich optimistisch. Maar dan moet eerst het beursklimaat verbeteren.

Nu de oorlog in Irak zo goed als voorbij is, kijken beleggers weer naar (bedrijfs) economische cijfers voor houvast en zekerheid. De eerste kwartaalresultaten zijn weer gepubliceerd, met gisteren op `supervrijdag' de cijfers van beurspilaren Unilever en Koninklijke Olie, naast die van vitamine- en voedingsbedrijf Numico en uitzendbureau Vedior. Unilever moest gisteren 9 procent inleveren als gevolg van tegenvallende cijfers. Shell won 2,6 procent na de bekendmaking van een winststijging van 96 procent.

ABN Amro was deze fondsen maandag al voor gegaan. De bank publiceerde volgens analisten redelijke resultaten, maar moest het op het Damrak ontgelden. Dinsdag kwamen daarbij nog wat afwaarderingen bij grote Amerikaanse zakenbanken, waardoor het aandeel verder onder druk kwam te staan. Beleggers zijn op zoek naar zekerheid en die kon de bank nog niet geven. Rijkman Groenink liet weten geen uitspraken te doen over de toekomst als gevolg van de moeilijk voorspelbare economische ontwikkelingen.

Zijn collega Josef Ackermann, de baas van Deutsche Bank, was spraakzamer. De bestuursvoorzitter van de tweede grootste bank van Europa, voorziet `bemoedigende signalen' voor een herstel van de winstcijfers voor de kernactiviteiten van het concern. In de eerste drie maanden van dit jaar realiseerde de bank een nettoverlies 219 miljoen euro, mede als gevolg van een afwaardering van een belang in verzekeraar Gerling met 500 miljoen euro.

Net als ABN Amro heeft ook Deutsche Bank fors het mes gezet het afgelopen jaar in de kosten. Anders dan ABN Amro is Deutsche Bank vooral gericht op zakenbankieren. Handel in effecten, fusie en overnameadvies en vermogensbeheer behoren tot de pijlers van het concern. Bijna alle inkomsten waren afkomstig van de zakenbankdivisie, die voor ongeveer driekwart van de winst van Deutsche Bank vóór belastingen verantwoordelijk is. Ackermann verwacht dat wanneer het beursklimaat verbetert, zijn bank daar volop van zal profiteren en de resultaten zullen verbeteren. De vraag is of dit op korte termijn echter zal gebeuren. Commerzbank Secutities twijfelt daar aan, en zette Deutsche Bank in reactie op de kwartaalcijfers op de verkooplijst.

Vooralsnog zijn het de consumentenbanken die op dit moment de betere prestaties (ook op de beurs) leveren. ABN Amro kon deze week een winstgroei van 14 procent presenteren en dankt dat aan de goede cijfers van zijn retailbank (voor particulier en midden- en kleinbedrijf). ABN Amro is de één na grootste buitenlandse bank in Amerika, waar het veel geld verdiend met het florerende hypotheekbedrijf. De rente is de Verenigde Staten is momenteel superlaag, waardoor geld lenen goedkoop en aantrekkelijk blijft. Het tweede kwartaal zal eenzelfde beeld laten zien verwacht de bank. Maar wat daarna? Het is wachten tot de rente in de VS, die op zijn laagste punt in veertig jaar staat, weer gaat stijgen. ,,De rek is er wel een beetje uit, ook qua bezuinigingen. Dat gaat ABN Amro wel voelen in zijn resultaten in de tweede helft van het jaar'', zegt C. Mulders, analist van onderzoeksbureau Iris.

Mocht het tij keren op de financiële markten, in positieve zin, dan zijn het de zakenbanken die daar het meest van zullen profiteren. Dat zal minder gelden voor ABN Amro, die juist zijn zakenbankactiviteiten heeft teruggebracht en zich minder is gaan richten op aandelenhandel en advies bij fusies en overnames, activiteiten die de afgelopen jaren amper geld in het laatje hebben gebracht van de Nederlandse bank. De zogeheten divisie wholesale van ABN Amro realiseerde in het eerste kwartaal van dit jaar een nettoverlies van 20 miljoen euro, terwijl dat verlies over dezelfde periode van 2001 nog 188 miljoen bedroeg. ,,Als het sentiment op de financiële markten verbetert, dan zal ABN Amro daar minder van profiteren, en daarom hebben wij het aandeel niet op kopen maar op houden gezet'', zegt Mulders van Iris.