Ahold boft met nieuwe topman

Ahold heeft een groot vertrouwensvotum gekregen. Het geplaagde Nederlandse supermarktconcern heeft een kwaliteitsmanager als topman benoemd. Anders Moberg heeft Ikea, de Zweedse woonwarenhuisketen, door een succesvolle internationale expansie geleid. Zijn ster is wellicht wat vervaagd nadat hij is opgestapt bij het Amerikaanse Home Depot, klaarblijkelijk niet bepaald enthousiast over de ambities van dat concern. Door bij Ahold de zaken ten goede te keren kan hij zijn ster weer laten glanzen. Niettemin zet Moberg een aanzienlijke reputatie op het spel. Vermoedelijk heeft hij zijn huiswerk gedaan – en denkt hij dat Ahold een streep kan zetten onder zijn boekhoudschandaal en de steun van zijn banken kan behouden.

Het te vriend houden van de banken is Mobergs eerste prioriteit. Hun noodlening is afhankelijk gesteld van de publicatie door Ahold van een geschoonde en goedgekeurde boekhouding vóór 30 juni. Gezien het ingewikkelde onderzoek naar de Latijns-Amerikaanse activiteiten is het betwistbaar of Ahold daarin zal slagen. Moberg zal het dus misschien op een akkoordje moeten gooien met de banken. Hij moet ook de marktomstandigheden goed in de gaten houden: één winstwaarschuwing kan genoeg zijn om een kredietafspraak te doorbreken en de crediteuren de stuipen op het lijf te jagen.

Op de langere termijn moet Moberg leiding geven aan een proces van gedwongen verkopen. Ahold heeft 4 miljard euro aan schulden die dit jaar en volgend jaar vervallen. Het grootste deel daarvan moet misschien worden afbetaald uit de opbrengst van afgestoten bedrijfsonderdelen. Om genoeg geld binnen te halen moet Moberg wellicht een paar Nederlandse of Amerikaanse kernactiviteiten verkopen. Een keuze zou pijnlijk zijn, als hij al de luxe heeft om een keuze te mogen maken. De nieuwe topman is zeker een grote stap voorwaarts voor Ahold, maar de weg naar rehabilitatie blijft verraderlijk en lang.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar:

zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.

    • Mike Monnelly