Zweed Moberg topman Ahold

Beleggers reageerden vanochtend enthousiast op de benoeming van de nieuwe topman Anders C. Moberg (53 jaar) bij het supermarktconcern Ahold. De Zweed was van 1986 tot 1999 de topman van het succevolle winkelbedrijf Ikea. De koers van Ahold steeg vanochtend meer dan een kwart en was rond het middaguur nog steeds 18 procent hoger op 4,82 euro.

De raad van commissarissen van Ahold maakte de benoeming vandaag bekend. De benoeming van Moberg moet later deze maand nog worden goedgekeurd door de aandeelhouders

Volgens een ingewijde heeft Ahold, dat in problemen is geraakt door een boekhoudschandaal, ook serieuze gesprekken gevoerd met de Belgische Frank Meysman die onlangs aftrad bij de Nederlandse divisie van Sara Lee/Douwe Egberts. Moberg heeft volgens deze ingewijde geen grote tekenbonus gekregen om discussies te voorkomen.

Sinds het aftreden van Ahold-topman Cees van der Hoeven eind februari, toen het wereldwijde boekhoudschandaal bij Ahold naar buiten kwam, heeft president-commissaris Henny de Ruiter de dagelijkse leiding in handen genomen. Voor de eveneens eind februari afgetreden financiële topman Michael Meurs werd al snel de ex-Philipsman Dudley Eustace als interim-opvolger aangetrokken.

Deloitte & Touche, tot eind februari dit jaar de huisaccountant van Ahold, zal zijn controlewerkzaamheden voor Ahold hervatten, dat wil zeggen alleen voor de Nederlandse dochter Albert Heijn en voor de Amerikaanse dochter Stop & Shop. Beide dochters zijn begin maart in onderpand gegeven aan de banken in ruil voor een noodkrediet van 3,1 miljard euro. Voor een ongedekte tranche van 915 miljoen euro hebben de banken nu bedongen dat Deloitte & Touche alsnog de jaarrekening over 2002 van beide dochters controleert, zo heeft Ahold vandaag bekendgemaakt.

Eind februari trok Deloitte & Touche zijn goedkeuring aan de jaarrekeningen van het hele Ahold-concern met terugwerkende kracht tot 1999 in. Dat gebeurde op grond van informatie die Ahold de accountant tot dan toe zou hebben onthouden. Later heeft Ahold aan het openbaar ministerie informatie verstrekt waaruit valsheid in geschrifte zou blijken en erbij gezegd dat, indien nodig, het OM tot strafrechtelijke vervolging moest overgaan.